Sã vorbim despre îngrãdiri – Eliberaţi firul de iarbã !

Zilele acestea privind pregãtirrile timide ale autoritãţilor de a întâmpina vara mi-am adus aminte de una dintre întrebãrile care nu-mi dau pace: cât de mult iubim noi românii, îngrãdirile?
Referitor la termenul “a îngrãdi”: DEX-ul ne oferã câteva posibile explicaţii: a împrejmui un teren (cu gard, cu uluci, cu zid etc.); a hotărnici; a se pune la adăpost, a se apăra cu ajutorul cuiva sau a ceva; a pune limite, a stăvili; a înconjura cu gard pentru a izola; căruia i s-au impus limite de acțiune.
Ar trebui sã ne amintim un pic de faptul cã printre nenumãratele motive ce au dus la evenimentele din 1989 au fost tocmai îngrãdirile de tot felul: îngrãdirea dreptului la exprimare, îngrãdirea dreptului la libera circulaţie, îngrãdirea dreptului de a putea decide singuri câţi copii sa avem. Îngrãdiri, îngrãdiri, îngrãdiri.
Astãzi suntem liberi, liberi sã facem orice ne doreşte sufletul şi totuşi din motive doar de unii ştiute, alegem sã ne lãsãm îngrãdiţi. La propriu. Cu garduri şi gãrduleţe sau chiar cu adevãrate ziduri de cetate. Şi toate sunt ridicate cu un singur scop declarat: acela de a proteja.
Privind strãzile oraşului strãjuite de o infinitate de modele de garduri mã întreb de ceva timp, oare chiar sunt necesare? Ce de cine protejeazã? În spaţiile verzi ce se doresc a fi protejate de hoardele de cetãţeni dornici sã le calce în picioare sunt cel mai adesea doar câteva fire anemice de iarbã. Spaţiile ce se doresc a fi verzi din jurul blocurilor, sunt cel mai adesea doar un pãmânt sterp sub nişte arbori ajunşi atât de înalţi şi stufoşi încât sub corola lor prost sau deloc toaletatã, niciodatã nu creşte nimic. Ba mai mult datoritã gardurilor nimeni nu are acces în aceste spaţii.
Copii se joacã pe aleile înguste dintre blocuri, printre maşinile parcate care cum au apucat, în timp ce “spaţiul verde” stã fãrã a-şi atinge singurul scop: acela de a servi omului. Îngrãdit frumos, uneori îngrijit, alteori abandonat şi de locatarii din bloc şi de A.D.P.-ul de sector care îl are în administrare.
Pe strãzile principale orice fâşie verde îşi are propriul gard. Se uitã un lucru extrem de important: spaţiile verzi nu sunt spaţii sacre în care nu trebuie sã calce picior de om.  Dimpotrivã. El trebuie sã serveascã omului, stãrii sale de bine. Într-un oras aglomerat, zgomotos precum Bucureştiul, cetãţeanul trebuie sã poatã sã se odihneascã pe iarbã, sã-şi petreacã câteva minute sau ore, în aer liber aşa cum se întâmplã şi în alte oraşe europene. De altfel, o hotãrâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti a decis cã iarba poate fi calcatã. Nu rupem florile, nu smulgem iarba, nu lãsãm murdãrie în urma noastrã, dar putem sã ne aşezãm, sã ne odihnim, sã ne simţim bine. Şi atunci de ce edilii sectoarelor decid în continuare sã bage bani în tot felul de garduri şi gãrduleţe şi unde nu li se pare suficient, mai monteazã şi un numãr nedefint de pari? Sã delimitezi o proprietate, sã îngrãdeşti un loc potenţial periculos, sã delimitezi un loc de joacã, o şcoalã, este necesar dar, sã îngrãdeşti orice fâşie de iarbã, de pãmânt sterp sau spaţiu dintre blocuri doar pentru cã ai bani în buget mi se pare o prostie.
Mamele ies la plimbare cu copii şi stau în picioare sau pe nişte bãnci în bãtaia soarelui, cã pe iarbã sau sub pomi nu au cum sã ajungã de garduri. S-au amplasat pe marile bulevarde şi chiar în unele intersecţii, bãnci în plin zgomot de maşini şi emisii de gaze de eşapament. Nu spun cã unele nu aratã drãguţ dar nu se gãseau şi alte locuri cu adevãrat propice pentru a te odihni când spui cã “ieşi la aer”?
Banii cheltuiţi pe aceste garduri ce îngrãdesc dreptul nostru de a ne bucura de un strop de naturã, ar putea fi folosiţi mult mai bine pentru susţinerea şcolilor şi a grãdiniţelor şi a centrelor şcolare din oraş. Eliberaţi spaţiile verzi şi susţineţi educaţia. Desfiinţaţi îngrãdirile şi cheltuiţi acei bani pentru educaţie. Eliberati firul de iarba si odata cu el si gandirea copiilor. Generaţiile educate nu vor mai avea nevoie de garduri niciunde în drumul lor. Vor preţui fiecare fir de iarbã şi fiecare pom. Vor respecta natura şi munca celor ce trudesc pentru un oraş frumos fie pentru cã aşa le spune conştiinţa, fie pentru cã au învãţat cã sunt legi ce prevãd amenzi şi cã acestea sunt aplicate. Fãrã alegere şi fãrã ezitare!
Oamenii astãzi nu mai fac garduri la case, ci ridicã ziduri de cetate. Spun cã se protejeazã, eu spun cã se ascund. Fiecare se retrage ca într-o fortãreaţã, se izoleazã, trãind într-o cuşcã auritã. Frumoasã probabil, dar cuşcã. Se tem apoi sã iasã dincolo de gratiile protectoare şi se mirã cã sunt priviţi ciudat. Li se pare cã nimic nu are gust sau miros, totul le pute, totul le miroase. Nu participã cu nimic la efortul comunitãţii şi strigã mereu cã “afarã este civilizat, aici nu”.
Autoritãţile planteazã pari pe trotuar spunând cã împiedicã parcarea autoturismelor, eu spun cã seamãnã bani publici în piatrã seacã, în loc sã gãseascã soluţii corecte, aplicabile şi sã amenajeze locuri de parcare. Pentru orice problemã existã soluţie!
Autoritãţile ridicã garduri spunând cã protejeazã spaţiile verzi de cetãţenii fãrã conştiinţã civicã, eu spun însã cã mã îngrãdesc pe mine cetãţeanul corect în dreptul meu de a mã bucura de picãtura de naturã de lângã mine.
Niciodatã nu au fost mai multe garduri în acest oraş ca în aceşti douãzeci de ani şi acest lucru mã face sã-mi pun o întrebare: chiar nu pot trãi românii fãrã îngrãdiri? Sau numai Bucureştiul suferã de sindromul gardurilor? Refuz sã mai accept fie şi un singur gard ridicat aiurea între mine şi banalul, umilul, verdele fir de iarbã. La voi câte garduri s-au ridicat şi împotrivã cui?
Cum primãvara este în plin spectacol şi teoretic peste tot se face curãţenie, vã las sã priviţi câtevã instantanee din lume dar şi de pe la noi şi sã le comparaţi, încercând sã vã închipuiţi cã va fi cândva si la noi, ca pe la ei. Peste tot, în ţarã cã de, cu o floare nu se face ….Primãvarã!

Această prezentare necesită JavaScript.

2 comentarii (+add yours?)

 1. Zina
  apr. 05, 2014 @ 08:10:21

  Bună ziua, Roxana și bine te-am găsit !
  În principiu ai dreptate, spațiile verzi nu ar trebui să fie îngrădite. Realitatea crudă, însă, ne arată că în cele neîngrădite năvălesc să-și satisfacă necesitățile fiziologice animalele cu sau fără stăpân, iar cele cu două picioare aruncă gunoaie, fac grătare sau mai știu eu ce. Deci, gărdulețe, totuși ! Până când nu vom avea niște personaje care să stea în stradă și să aplice amenzi drastice, până când nu se va rezolva problema câinilor vagabonzi și cea a oamenilor care nu știu sau nu vor să strângă după câinii lor, gărdulețe !

  Zi frumoasă !

  Răspunde

 2. roxdumitrache
  apr. 05, 2014 @ 13:15:01

  Bine ai venit, Zina!Asa spun si eu: sa se aplice amenzile fara ezitare, sa se faca educatia cu amenda daca altfel nu se poate dar trebuie schimbat ceva si la nivel de abordare a modului in care sunt amenajate aceste spatii verzi. Trebuie sa ne bucuram de ele nu numai sa le privim din departare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: