Despre mine

Ma numesc Roxana Dumitrache, iubesc oamenii, cãrţile, cãlãtoriile, muzica şi consider cã, noi oamenii de pretutindeni, putem sã ne înţelegem dacã dorim cu adevarat acest lucru.

Imi place sã cânt, sã recit poezie şi ador opera marelui I.L. Caragiale, pe care îl consider atât de actual, încât mã întreb, de ce oare nu citim zilnic, articolele sale scrise în urmã cu o sutã de ani în presa vremii, despre viaţa urbei noastre, în loc sã citim presa de astãzi. Cãci vorba ceea, cum le spuneai mata, mai rar bobocule!

Am hotãrât sã scriu despre cãlãtoriile mele şi despre tot ceea ce conteazã cu adevãrat în viaţa mea, deoarece cred cu putere cã, doar împãrtãşindu-ne gândurile şi trãirile, putem sã ne cunoaştem şi putem stabili punţi peste timp şi peste distanţe.

Iubesc viaţa aşa cum mi-a fost datã, nu mã întreb de ce nu m-am nãscut prinţesã, mã bucur sã fiu ceea ce sunt, sã am familia pe care o am şi mulţumesc în fiecare zi pentru norocul de a fi ceea ce sunt astãzi. Preţuiesc valorile familiei în care am fost educatã. Consider ca fiind un adevãrat noroc, sã faci parte dintr-o familie mare şi sã poţi oferi copiilor tãi, o copilãrie plinã de bucurii, alãturi de bunici, unchi şi verişori. Iubesc colindele, atât de mult încât şi astãzi îmi colind familia şi prietenii.

În fiecare zi, mulţumesc mamei pentru cã, mi-a dãruit pofta nestãpânitã de citit şi m-a crescut într-o casã plinã de cãrţi; pentru cã mi-a dat posibilitatea sã studiez pianul şi a considerat o datorie de onoare sã mã însoţeascã la opera sau la concertele de la Ateneu deşi era frântã de obosealã dupã orele de servici; pentru cã, an de an, în vacanţe, m-a purtat de mânã prin ţarã, pe poteci de munte sau pe malul mãrii. Aşa am învãţat cã pretutindeni trãiesc oameni şi cã, omul este mãsura tuturor lucrurilor, înainte sã aflu de înţeleptul Protagoras şi de a sa lucrare “ Despre zei”.

In fiecare zi, îi mulţumesc tatãlui meu, care m-a învãţat sã gãsesc fericire în fiecare lucru mãrunt care mã înconjoarã, în zilele însorite sau în ploile calde de varã, în florile câmpului sau în zâmbetul oamenilor necunoscuţi întâlniţi pe stradã; care mi-a stat alãturi ori de câte ori am avut nevoie, fie cã îmi împletea codiţele la grãdiniţã, fie cã mã însoţea sã-mi aleg pantofii pentru Balul bobocilor, fie cã ne bucura sãrbãtorile cu podoabele Pomului de Crãciun pe care le creea sub ochii noştrii.

Am învãţat sã caut rãspunsuri la întrebãrile care mã copleşesc, în cãrţile cu care m-am înconjurat. Am aflat cã nu este nimic nou sub soare, trebuie doar sã accept realitatea şi sã învãţ sã trãiesc, fiecare clipã ca şi când ar fi cea din urmã. Uşor de spus dar atât de greu de realizat. Am învãţat cã nefericirea este mai ales acolo unde, aşteptãrile noastre, sunt mai mari decât ceea ce efectiv, am fi putut primi.

Mulţumesc surorii mele mai mari care, m-a ajutat sã încep primele mele colecţii, împãrţind cu mine colecţia ei de şerveţele şi de monede. Mulţumesc surorilor mele mai mici, pentru cã, alãturi de ele, rând pe rând, am rãmas prinsã în jocul copilãriei, bucurându-mã de fiecare pas al lor. Lor le datorez, sufletul de copil, dornic de joc şi de tovãrãşie.

Le mulţumesc, copiilor mei, pentru clipele în care vin la mine pentru rãspunsuri la întrebãrile lor, arãtându-mi astfel, cã pãrerea mea conteazã.

Şi mai ales, îi mulţumesc soţului meu, pentru cã, este de 36 de ani, alãturi de mine, descoperind împreunã viaţa şi lumea, ajutându-mã sã-mi pãstrez pânã astãzi, aceeaşi fire veselã şi încrezãtoare în bunãtatea oamenilor.

Cu toate aceste gânduri, m-am hotãrât sã scriu despre locurile şi oamenii întâlniţi în drumurile mele, cu speranţa cã, voi reuşi sã deschid porţi spre inimile tuturor celor care, ca şi mine sunt la fel de îndrãgostiţi de viaţã şi de oameni.

23 comentarii (+add yours?)

  1. Andra
    mart. 01, 2012 @ 18:13:32

    „Cum le spui mata – bobocule – mai rar…”
    Ei bine – astept: descriptio Peles!!! fara date statistice ori demografice…doar laudatio..Ce zici?

    Răspunde

  2. Trackback: Bialog Cafe: Un singur blog şi un espresso de la mine | Bialog
  3. timpu madalina
    iul. 01, 2012 @ 10:06:24

    Si eu iti multumesc ca esti sora mea mai mare,ca te- am linga mine indiferent de problemele tale de zi cu zi,

    Răspunde

  4. Oana Ungureanu
    feb. 01, 2013 @ 17:20:19

    Ma bucur ca v-am descoperit. Felicitari pentru articolul despre Baile Herculane. O sa le iau pe toate le citit …

    Răspunde

  5. roxdumitrache
    feb. 01, 2013 @ 17:46:00

    Multumesc Oana! Sper sa-ti placa locurile despre care am scris.

    Răspunde

  6. roxdumitrache
    feb. 01, 2013 @ 17:58:44

    Multumesc !M-am bucurat sa pot scrie despre locurile minunate din aceasta tara.

    Răspunde

  7. Gabriela
    apr. 03, 2013 @ 05:46:05

    Roxana, am citit cu emotie prezentarea ta. Esti un om norocos pentru ca viata ti-a oferit lucruri frumoase si pe care le stii aprecia. Ma bucur ca ne-am descoperit si sa stii ca, din multe puncte de vedere, ne asemanam. Mi-s dragi oamenii deschisi cu sufletul frumos. Viata merita traita pentru ca este un exercitiu fara repetitie!

    Răspunde

  8. roxdumitrache
    apr. 03, 2013 @ 08:18:46

    Si eu ma bucur sa te cunosc! Ma consider cu adevarat norocoasa, ma bucur de tot ceea ce primesc si chiar daca mai sunt lucruri care ma instristeaza in viata, imi spun ca totul trebuie trait fara resentimente, caci totul are un rost.

    Răspunde

  9. Adriana
    apr. 29, 2013 @ 14:25:03

    Foarte frumoasa prezentarea! ma bucur sa intalnesc pe cineva care inca apreciaza scrierile lui Caragiale; intotdeauna mi-a placut ironia lui, modul lui de a vedea lumea- are acel stil ce se aplica si in zilele de azi si sunt sigura ca se va aplica si peste sute de ani, tot in tara noastra draga.
    Foarte frumoasa prezentarea!

    Răspunde

  10. Cristina Dragoi
    apr. 29, 2013 @ 19:45:02

    Încântată, distinsă și frumoasă doamnă! Cine iubește cărțile, iubește oamenii, exemplul și-mpărtășește din puterea binelui și sădește puterea exemplului!
    Cu respect!

    Răspunde

  11. Dana Lalici
    iun. 15, 2013 @ 09:01:38

    Ce descriere frumoasa ai tu aici, calatorule! Cu ocazia asta am aflat ca esti femeie, nu barbat, asa cum crezusem in prima clipa. Dar ce femeie! Frumoasa si in interior si in exterior. Ma bucur anticipat de povestile tale, spun „anticipat” pentru ca abia acum te-am descoperit, dar o sa colind si eu pe la tine, ideea de povesti ale calatoriilor prin tara imi place nespus.

    Răspunde

  12. roxdumitrache
    iun. 15, 2013 @ 09:35:59

    Mulţumesc pentru aprecieri şi bine ne-am cunoscut! Şi eu te-am “rãsfoit” abia acum dar voi trece mai des. Cãlãtoriile adevãrate cred eu, sunt cele la care porneşti cu dorinţa de a te bucura de tot ceea ce vei întâlni. Poveştile copilãriei te purtau peste tot în lume, visai cu ochii minţii urmându-l pe Fãt-Frumos şi te întrebai dacã existã cu adevãrat acele locuri, tu când le vei putea vizita? Postãrile mele spun poveştile drumurilor mele prin ţarã şi pe unde am mai umblat, sperând cã alţi visãtori sã porneascã la drum şi sã-şi scrie apoi, poveştile lor.

    Răspunde

  13. maya
    dec. 15, 2013 @ 09:25:50

    O surpriză deosebită să te descopăr. Cred că ești acel dar pe care mi-l face din când Dumnezeu pentru credința mea că încă există oameni frumoși. Te voi citi și dincolo de cuvinte.Scrii minunat.

    Răspunde

    • roxdumitrache
      dec. 15, 2013 @ 17:44:08

      Mulţumesc, Maya! Cuvintele tale atât de frumoase m-au lãsat pe mine fãrã grai. Ştiam cã peste tot sunt oameni cu suflet , totul este sã vrei sã-i gãseşti. Ma bucur ca ne-am intalnit!

      Răspunde

  14. Vali Crintea
    feb. 09, 2014 @ 18:20:45

    completa descriere, frumos om si frumoasa familie! Succes !

    Răspunde

  15. roxdumitrache
    feb. 09, 2014 @ 18:35:18

    Mulţumesc, Vali!

    Răspunde

  16. geladumi
    mai 31, 2014 @ 14:26:52

    Bucuria descoperirii este intotdeauna una speciala pentru mine! Cu atat mai placut este faptul ca purtam acelasi nume si am tresarit cand am vazut…Apoi, am descoperit ca avem mai multe in comun si mi-am zis ca ar fi minunat sa calatoresc (ori de cate ori am timp) alaturi de tine, fiindca nu-s asa, o persoana incomoda !
    Weekend placut, cu popasuri insorite, iti doresc!

    Răspunde

  17. Cossa
    iun. 16, 2014 @ 17:04:14

    La multi, multi ani! Sa aveti o zi superba si o viata cat mai fericita si plina de sanatate!

    Răspunde

  18. Blog de Viata
    sept. 20, 2018 @ 16:32:03

    Abia acum v-am descoprit si-mi place ce citesc. Parafrazandu-l pe Miron Costin: „Nasc si la Moldova Oameni” – „Nasc si in Romania Oameni” (mai ales ca nu stiu de pe unde sunteti). Mi-a placut articolul din anul 2012 „De ce citim?” – simplu, curat exprimat, trist de adevarat. Ca om de Biblioteca intotdeauna am apreciat Cartea. Mi-au placut si randurile la … „Despre mine”. Fara emfaza, absolut omeneste, ce simtiti. Poate, ma veti urmari si Dvs.pe „Blog de viata2018”

    Răspunde

Lasă un comentariu