Psi-luneli – de ce scriu

      De ce scriu? În primul rând scriu pentru cã nu vreau sã uit nimic din ceea ce viaţa mi-a oferit şi pentru cã aşa cum am mai spus, cred cu putere cã doar împãrtãşindu-ne gândurile şi trãirile, putem sã ne cunoaştem şi putem stabili punţi peste timp şi peste distanţe.
        Scriu pentru cã eu consider cã astfel voi reuşi sã deschid porţi spre inimile tuturor celor care ca şi mine sunt la fel de îndrãgostiţi de viaţã şi de oameni.
        De ce scriu? Pentru cã îmi place. Stiu cã nu voi ajunge vreodatã în cãrţile de literaturã dar oare, doar atunci trebuie sã-ţi aşterni gândurile pe hârtie? Mã rog pe pagina virtualã? Aş spune cã nu. Oricât de banale ar pãrea astãzi cele scrise de mine, poate cândva cineva se va regãsi în ele. Citindu-le îşi va spune cã nu este singurul cãruia îi este teamã, care iubeşte natura, care a suferit sau care în cãutarea prieteniei a avut şi bucurii şi deziluzii.
       Scriu pentru cã am nevoie uneori sã-mi limpezesc gândurile. Uneori mã impinge la scris o stare nãscutã din ceea ce se întâmplã în jurul meu. Evenimente banale. Simt cã am sufletul prea plin de vorbe şi trebuie sã le spun. Dar cum nu pot merge pe drum vorbind, aştept sã ajung acasã şi sã scriu. Multe rânduri au rãmas necitite de nimeni dar, eu trebuia sã le spun, sã le scriu, sã nu le uit.
        Recunosc cã uneori şterg ceea ce am scris prima datã. Unele gânduri le consider prea personale şi nu îndrãznesc sã le las sã-şi ia zborul.
        Alteori nu ţin cont de nimic şi scriu repede, repede de parcã mi-ar fura cineva cuvintele dacã nu le aştern pe hârtie.
        Îmi place când scriu versuri. Nu spun poezie. Versuri şi atât. Stropi de fericire sau de supãrare. Uneori îmi este greu şi atunci simt nevoia sã o spun în versuri. Îmi vine pur şi simplu mai uşor. Alteori sunt veselã şi atunci glumesc tot în versuri. Mereu aşa am simţit dar, sã las pe altcineva sã mã citeascã, asta nu am îndraznit pânã acum.
        Scriu pentru cã uneori mã simt singurã şi atunci adun cuvinte, le ordonez în fraze şi le pornesc la drum. Alteori, sunt atât de entuziasmatã de ceea ce am trãit încât nu pot sã nu povestesc tuturor. Sã scriu înseamnã sã împãrtãşesc, sã împart. Consider scrisul o dovadã de altruism. Sã te simţi bogat dar sã vrei în permanenţã sã dãruieşti.
        De ce scriu? Pentru cã am citit şi citesc, am trãit şi trãiesc şi cred cã pot la rândul meu sã mã adaug vieţii, scriind.
        Motive de scris? Mergeti la psi şi veti afla ce rãspunsuri au dat la aceastã întrebare ceilalti condeieri.
Reclame

22 comentarii (+add yours?)

 1. cita
  mart. 23, 2014 @ 23:02:10

  Cred ca ai dreptate: sa comunici prin scris este daruire de preaplin!
  Scrisul este terapeutic si asta iti spune cineva care stie bine asta!
  Scrie!

  Răspunde

 2. Sonia
  mart. 24, 2014 @ 07:20:04

  Porţi spre inimi… Nu m-am gândit niciodată în felul acesta la scris, dar realizez cât de multă dreptate ai. Până la urmă la inimile cititorilor vrem să ajungem toţi. Tu ai reuşit!

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 25, 2014 @ 20:47:56

   Ai dreptat, Sonia! Vrem sa ajungem la inimile celor ce ne citesc, sa ne cunosaca si sa ne accepte in preajma lor. Metaforic vorbind. Oare, cand poti spune ca ai reusit? Multumesc pentru incurajare!

   Răspunde

 3. psi
  mart. 24, 2014 @ 07:46:14

  🙂 scrie ca să păstrezi florile gândului pe care altfel le ia vântul. aş fi vrut să fie vorbele mele, dar aparţin altcuiva. şi citindu-te mi-am amintit că acesta a fost îndemnul de demult care m-a legat definitiv de scris. autorul lui? nicolae iorga.

  Răspunde

 4. Adriana
  mart. 24, 2014 @ 08:38:29

  Scrisul e terapie, clar! Am simtit-o pe pielea mea şi doar comparaţia cu cei buni, prea buni, mi-a mai tăiat din elan. În timp, recunosc, că scap de această meteahnă şi mă bucur de ceea ce reuşesc a transmite. M-am regăsit în vorbele tale.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 25, 2014 @ 20:55:15

   Adriana, recunosc ca si pentru mine scrisul este balsam pentru suflet. Uneori vreau sa spun atatea dar culmea, nu vreau sa vorbesc cu cineva anume si atunci scriu. Si sunt si vorbareata si tacuta! Ce mai, o bomboana de fata!

   Răspunde

 5. 1lauralaly
  mart. 24, 2014 @ 08:38:48

  Scrisul dovada de altruism… superba idee. Scrisul poate lega prietenii, poate ajuta. Scrie in continuare, o faci minunat

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 25, 2014 @ 21:00:30

   Multumesc, Laura pentru sustinere! Cand scrii, iti pui pe hartie gandurile cele mai dragi. Le dai drumul sa zboare si nu le intrebi incotro o apuca. Oricine le primeste va fi „frate de gand” cu tine si lumea ta va fi din ce in ce mai mare. Cati „frati de gand” oi avea ? Sper din tot sufletul sa fie multi si fericiti!

   Răspunde

   • 1lauralaly
    mart. 26, 2014 @ 09:55:03

    ” frati de gand” , uite o expresie incarcata de frumos. Asa e , cand scrii, te pui pe tine acolo. Pui, asa cum zic eu , o farima de suflet. Si uite asa lumea farimelor de suflet se mareste. Sa ai cati mai multi „frati de gand” carora sa le daruiesti si de la care sa primesti ganduri bune

 6. filedinpoveste
  mart. 24, 2014 @ 10:31:26

  Să ştii că scrisul eliberează. E ca şi cum un secret te macină iar când îl spui cuiva te simţi uşurat. Parcă poţi să gândeşti mai la rece după ce aşezi cuvinele pe o hârtie (fie ea şi virtuală).

  Răspunde

 7. Gabriela
  mart. 24, 2014 @ 14:44:32

  E minunat ce spui, Roxana! Scrisul este o binecuvantare pentru suflet si o lumina ce razbate in afara, vizibila pentru cei care vor cu adevarat sa straluceasca in acea scanteiere.

  Răspunde

 8. vavaly
  mart. 24, 2014 @ 15:34:41

  nu m am gandit niciodata la scris ca dovada de altruism desi asa am inceput sa scriu pe un blog: pentru a impartasi altora niste experiente. dar ai dreptate, asa este.
  atunci când scrisul e din inima forma prinde frumos contur.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 25, 2014 @ 21:54:22

   Ce altceva poate fi scrisul? Ca si muzica sau pictura sau teatrul, scrisul este un dar. Si atunci trebuie sa-l impartasesti, sa il daruiesti, altfel moare. Se acopera de uitare. O voce minunata neauzita, este doar tacere. O carte oricat ar fi de buna, necitita, nu inseamna nimic. Un tablou superb tinut ascuns, trece in uitare. Deci, o carte, o postare, daca ai scris-o, trebuie sa o lasi sa iasa in lume. Nu poti fi egosit si sa spui ” E atat de buna, e sublima si nu pot sa las pe oricine sa o citeasca, sa o critice!” Cel ce scrie, trebuie sa fie altruist si sa-si imparta bucuria cu altii. Cu siguranta nu suntem toti mari scriitori, dar ne plac oamenii si viata este plina de povesti care asteapta sa fie spuse.

   Răspunde

 9. Carmen Pricop
  mart. 24, 2014 @ 23:16:55

  iar eu mă bucur că te adaugi vieţii… vieţii acelora care te citesc, vieţii mele. 🙂

  Răspunde

 10. roxdumitrache
  mart. 25, 2014 @ 21:24:24

  Uneori, cand scriu si sterg si iar scriu, ma gandesc daca cuvintele alese sunt cele mai potrivite sa-mi ilustreze gandurile.Apoi imi spun ca trebuie sa am incredere in alegerea mea. Eu cred ca daca esti sincer in sufletul tau, acest lucru se va simti in scrisul tau.

  Răspunde

 11. Alexa T
  mart. 26, 2014 @ 21:43:22

  Ai spus aproape tot ce era de spus… in rationamente logice, dar mai ales afective… ” Scriu pentru cã uneori mã simt singurã şi atunci adun cuvinte, le ordonez în fraze şi le pornesc la drum. Alteori, sunt atât de entuziasmatã de ceea ce am trãit încât nu pot sã nu povestesc tuturor. Sã scriu înseamnã sã împãrtãşesc, sã împart. Consider scrisul o dovadã de altruism. Sã te simţi bogat dar sã vrei în permanenţã sã dãruieşti.” Chiar asa!

  Răspunde

 12. roxdumitrache
  mart. 26, 2014 @ 21:48:27

  Cred ca si tu ai aceleasi motive de a scrie.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: