JURNAL DE RĂZBOI – COVID 19 Săptămana 2 – Zilele dezertărilor

O ştire ce ţine prima pagină mă infioară: un medic specialist ATI şi alte 15 cadre medicale şi-au dat demisia părăsind secţia în care erau pacienţi internaţi. Trebuie să fie adevărat dacă a apărut la ştiri, nu pot decât să o cred. De fapt, nu sunt singurele cadre medicale care au hotărât să renunţe la locul de muncă. Nu cunosc toate datele cazurilor şi desigur în lipsa tuturor informatiilor nu pot decât să mă limitez la propriile gânduri. Dar ştirile mă îngrozesc căci din nou, mă vad obligată să recitesc ce am scris în 2016 în postarea mea „Sănătatea publică – o prioritate națională”. Am scris din durere, multă durere căci la vremea aceea căutam un tratament, cândva produs de Institutul Cantacuzino, dar era de negăsit în ţară. A fost nevoie de mobilizarea multor oameni cărora le vom fi mereu recunoscători, pentru a-l putea procura din Austria şi Germania. Cu ce spaime, că nu ajunge la timp, cu ce costuri? Inutil să povestesc. Şi atunci, ca şi acum, ştirea vorbea despre plecarea din sistem a unui medic. Singurul medic oncolog din Spitalul Judeţean Vaslui. Plecarea acestui medic dădea peste cap viaţa şi aşa plină de durere şi spaime, a multor bolnavi din aceea parte a ţării. Din păcate, pare că nimic nu s-a schimbat nici astăzi. Institutul Cantacuzino încă nu produce vaccinuri şi în acest moment sunt medici şi cadre sanitare care decid că nu-şi mai pot face datoria în această ţară, până la capăt.  DE CE?

Revenind însă la ştirea serii: pacienţi lăsaţi în voia sorţii. În spital. Motivele, oricare ar fi ele, încalcă jurământul depus la început de carieră ce spune că orice medic se va feri să facă orice rău şi orice nedreptate şi că va exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate, sănătatea pacienţilor fiind pentru el obligaţie sacră.

Nu uit că avem spitale fără posibilitatea să-şi susţină şi să-şi apere personalul a cărei menire este prin natura profesiei, dificilă, fiind mereu expuşi pericolului infectării, a suprasolicitării în gărzi prelungite, a lipsei de personal. Nu uit că mulţi medici şi personal medical, au plecat în alte ţări în căutarea unui loc de muncă care să le ofere siguranţă şi satisfacţie profesională. Nu uit nimic căci nu pot, dar mă întreb din nou: DE CE? Cum am ajuns aici? Poate că nici înainte de 1989 nu era mai grozavă situaţia unităţilor sanitare, dar de ce în loc să evoluăm, noi am luat-o an de an, la vale, până când iată-ne expuşi, fără apărare, unui pericol uriaş.

DE CE, când de la începutul anului, când China şi apoi Italia, atât de aproape de noi, ucigător de aproape, se luptau cu un inamic necunoscut, noi nu am luat măsuri de pregătire să nu îl înfruntăm cum pe vremuri ostaşii noştrii la Mărăşeşti, înfruntau inamicul cu mult superior numeric, cu mâinile goale? Avem noi vocaţie de martiri? Cine nu a înţeles pericolul? Cine a ignorat informaţiile? Cine trebuia să ştie că nu suntem pregătiţi pentru lupta care îngenunchiase Italia? Cine nu a spus că nu avem cu ce să dotăm spitalele şi medicii şi populaţia în caz de nevoie? De ce toate materialele sanitare, par să fie doar din import? De ce nu există resursa naţională pentru producţia de materiale fără de care sănătatea intră în colaps? Ce s-a întâmplat cu reconversia unităţilor de producţie în caz de nevoie? De ce atât de târziu ne regrupăm în faţa acestui inamic cu care se luptă de luni, ţări cu mult mai multe resurse decât noi?

Acum este coronavirusul necunoscut, dar dacă ţara ar fi fost zguduită de un cutremur? Desigur altele ar fi fost rănile ce ar trebui vindecate dar, personalul medical tot ar fi avut nevoie de măsti, de mănuşi şi halate. De biocide şi de locuri în spitale în sectiile de ATI, dotate cu aparatură de monitorizare şi susţinere a viaţii, de ventilatoare. Şi asta în cel mai scurt timp, zile nu luni! Până vine ajutorul din afara ţării, ce făceau răniţii? Dar bolnavii cronici?

De o lună, eutyroxul lipseşte din farmacii. Este un medicament strict necesar bolnavilor de tiroidă, ce nu are înlocuitor. Cât îl mai aşteptăm?

Da, îmi este teamă. Teama născută din întrebările cărora nu le găsesc răspuns. Ascult ştirile, mă conformez recomandărilor şi voi respecta tot ceea ce se va impune. Vreau să cred că, în aceste momente, chiar se încearcă salvarea ţării şi a noastră a tuturor. Ştiu însă că este o luptă inegală, cu un inamic nevăzut, de care toţi învăţăm, văzând şi făcând, cum să ne ferim.

Ştiu că doar împreună vom putea trece peste această încercare dacă vom învăţa să respectăm regulile stabilite de autoritaţi.

Şi despre reguli am scris cândva, contrariată de o reclamă ce spunea că regula este un moment. Nici nu bănuiam atunci ce clipe amare, mă vor determina să-l recitesc, căci nu, pentru mine, regula nu este un moment.

”Nu, regulile nu sunt momente ce pot fi încălcate. Regulile sunt baza unui comportament disciplinat, al unui om educat. Respectarea regulilor, înseamnă ordine și bună rânduială. Însemnă civilizație. Dă posibilitatea devoltării societății. Regulile, atunci când sunt cunoscute și respectate, fac diferența între sănătate și boală, între viață și moarte.” Aş vrea să nu fi fost niciodată nevoită sa recitesc această postare, dar viaţa mi-a rezervat o confirmare amară. Mii de compatrioţi au considerat şi consideră şi în aceste zile, că restricţiile impuse de autorităţi pot fi încălcate fără repercursiuni şi astfel, cu uşurinţă, le-au încălcat punând în pericol, viaţa a sute de cadre medicale şi a mii de oameni.

Deci, nu mă voi grăbi niciodată să judec pe nimeni pentru dezertare în caz de război, căci nu cunosc adevărul din spatele unor decizii. Nu am această putere şi mulţumesc vieţii că nu sunt pusă în această situaţie. Înţeleg cât poate fi de greu sa alegi între viaţă şi moarte. A ta, a celor dragi, a celor ce-şi pun viaţa în mâinile tale. Mulţumesc tuturor celor care în aceste zile îngrozitoare, chemaţi la datorie, îşi pun în slujba semenilor lor timpul şi viaţa şi ştiinţa şi priceperea, oriunde s-ar afla. Le doresc putere să lupte până la capăt. Şi sănătate. Multă, multă sănătate, nesfârşită, ca tot acest chin pe care îl îndură în aceste zile. Avem nevoie de ei şi deci trebuie să-i sprijinim, cum putem, fiecare acolo unde este. Dacă asta înseamnă să stăm în casă, stăm în casă. Fiecare om care rămâne sănătos, înseamnă o grijă mai puţin în seama sistemului medical. O viaţă câştigată, înseamnă o lacrimă mai puţin pe chipul lor obosit. Stând acasă, le lăsăm timp şi resurse să-i salveze pe cei aflaţi deja, în grija lor.

Sper însă, să capăt cândva nişte răspunsuri despre cum s-a ajuns în treizeci de ani la acestă situaţie şi când viaţa îşi va relua cursul, noi toţi să putem spune că am învăţat lecţia dură a ceea ce înseamnă omul potrivit la locul potrivit. Să învăţam ce înseamnă cu adevărat disciplina şi solidaritatea, fără de care noi, ca societate, nu putem depăşi, astfel de momente.

În treizeci de ani câte guverne au fost?

Va putea oare, guvernul de astăzi, la capătul acestei crize, să facă o analiză riguroasă a ceea ce a fost, ceea ce este şi ceea ce ar trebui să fie în viitor, sistemul de sănătate românesc? Ce nevoi reale are şi ce trebuie să facă, oricare ar fi culoarea politică a guvernului aflat la putere, ca viaţa cetăţenilor să fie sigură? Cum ar trebui acţionat ca măsurile luate de un guvern să aibă coerenţă şi continuitate, singurul interes fiind cel a cetăţeanului şi nu câştigul în lupta politică? La toate aceste întrebări sper să aflu răspunsul. Sper, căci speranţă, încă mai am. Multă speranţă.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: