Semn Spre Carte vorbeşte despre cãrţi în Ţara lui Andrei

Un copil are o carte. A primit-o la festivitatea de premiere la sfârşit de an, ca rãsplatã pentru munca sa. Sau poate a primit-o de ziua lui de la pãrinţi sau de la un prieten. Este posibil chiar sã şi-o fi cumpãrat singur cu bani primiţi de la pãrinţii sãi, sau cu cei pe care i-a strâns la colindat. Sau poate cu cei pe care i-a câştigat singur, muncind? Ştiţi câţi copii au fost şi încã mai sunt obligaţi sã munceascã pentru a-şi câştiga existenta?
Un copil are poate, chiar mai multe cãrţi. Se poate considera norocos cãci cãrţile sunt biletele sale pentru cãlãtoria ce-l va duce departe în viaţã. Fiecare carte îl poartã cu un pas mai departe. Fiecare carte îi va arãta încotro sã o apuce. Fiecare carte îl va face mai puternic, ţesând o cãmaşã ale cãrei zale poartã o informaţie vitalã pentru el, apãrându-l astfel în faţa ameninţãrilor vieţii.
Sunt însã sute, mii de copii care încã nu au avut nicio carte doar a lor. Poate au împumutat o carte de la prieteni, poate de la biblioteca şcolii, dacã aceasta existã desigur şi dacã desigur merg la şcoalã. Pentru ei cãrţile de şcoalã sunt singurele pe care le au. Dacã şi câte au. Lecturi suplimentare? Lecturi obligatorii? Pare o glumã proastã sã ceri multor copii din aceastã ţarã sã-şi suplimenteze lecturile. De unde bani de cãrţi? Şi totuşi ei meritã sã le aibã. Meritã sã poatã citi despre lume, despre viaţã, despre ce înseamnã a fi om.
Sunt copii în aceastã ţarã în ale cãror case nu existã luminã. Şi totuşi ei îşi fac temele şi se duc la şcoalã cu lecţiile învãţate. Chiar şi aşa sunt sigurã cã doresc sã citeascã poveşti, sã citeascã despre viaţa animalelor sau despre flori. Poate ar dori sã înveţe despre cum sã deseneze frumos sau cum s-au înãlţat piramidele. Credeţi cã pentru ei lumea ar trebui sã se oprescã la marginea satului sau a cartierului modest în care locuiesc?
Am crescut într-o casã plinã de cãrţi şi pentru mine aceastã stare de lucruri era normalã.
Primeam la premiu an de an cãrţi şi aşa mi se pãrea firesc. De ziua prietenelor le duceam în dar cãrţi şi nu m-am gândit niciodatã cã sunt prea multe. Când un coleg avea nevoie de o carte i-o împumutam pentru cã aşa mi se pãrea corect. Când nu aveam o carte mã duceam la biblioteca şcolii sau la cea de cartier şi o împumutam. Ştiam cã o voi gãsi.Trebuia sã am grijã sã o duc înapoi la termenul înscris pe fisã şi fãrã pagini rupte sau pãtate. Astfel o puteau citi şi alţi copii. O regulã simplã, un preţ atât de mic pentru o bucurie atât de mare. Sã citesc cartea doritã!
Uneori cãrţile ajung la noi pe cãi neaşteptate. Ni le oferã cunoscuţi pentru care povestea lor s-a sfârşit. Se mutã sau considerã cã sunt prea multe şi nu mai au destul loc. Alteori, le cãutãm noi în podurile caselor bãtrâneşti mirându-ne cã nu le-am vãzut pânã atunci. Cãrţi vechi, povestind despre o lume de mult apusã dar despre care nu ştim atât de multe câte am vrea.
Uneori, cãrţile ajung la copii pentru cã oameni deosebiţi ca Sonia şi echipa ei, decid sã le dea o şansã. Şi alţi oameni deosebiţi ca toţi cei care au donat cãrţi sau care le-au pus în mâinile copiilor, au hotãrât sã nu lase singur un gând atât de frumos. Şi când se întâlnesc atâtea gânduri frumoase, atâta hotãrâre, nu se poate sã nu se întâmple lucruri bune. Semn Spre Carte aratã drumul spre Ţara lui Andrei, acolo unde ideile prind aripi dacã sunt ajutate sã-şi ia zborul. Veniţi deci şi susţineţi proiectul ce va aduce cãrţile mai aproape de copiii ce încã la aşteaptã, de copiii ale cãror vise pot fi astfel împlinite!

2 comentarii (+add yours?)

 1. Sonia
  apr. 27, 2014 @ 04:31:18

  Mulțumim din nou și din nou. Proiectul acesta a strâns pe lângă el mulți oameni inimoși. Ești unul dintre ei!

  Răspunde

 2. annie'sbeauty...
  apr. 27, 2014 @ 11:41:28

  sa dam mai departe, zic! 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: