Pe urmele lui Brâncuși

Anul trecut, printr-o inițiativă legislativă, ziua de 19 februarie a fost declarată zi națională – Ziua Brâncuși. Considerată „o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru”, cum s-a precizat în expunerea de motive de către inițiatorii proiectului legislativ, această zi ar trebui marcată în toată țara de activități menite să facă cunoscută opera marelui sculptor. Expoziții, prelegerii, excursii tematice având ca obiectiv atât Casa muzeu de la Hobița cât și Ansamblul monumental ”Calea Eroilor” de la Târgu Jiu.
Dar cel care dorește cu adevărat să înțeleagă originalitatea exprimării artistice a sculptorului Brâncuși, să afle izvorul din care s-a alimentat fără încetare geniul său creator, trebuie să pornească la drum și să poposească la Casa muzeu ”Constantin Brâncuși” din satul gorjean, Hobița.
Pornind din Târgu Jiu, parcurgi 22 km pe DN67D, până la comuna Peștișani și apoi încă 3 km pe DJ96, până la satul Hobița. La intrarea în sat, te întâmpină replica ”coloanei fără sfârșit”. Ar fi bine să încetinești goana mașinii și să începi să privești atent în jurul tău. Satul păstrează încă, dincolo de garduri, săpate în lemnul cerdacurilor poveștile pe care românul Brâncuși, le-a spus lumii întregi. Priviți-le, admirați-le frumusețea și veți înțelege, de ce nu le-a putut uita niciodată. De ce, obsedant, departe de meleagurile natale, le-a reinterpretat mereu și mereu, dăruindu-le nemurirea.
Drumul spre casa muzeu trece pe lângă bustul lui Brâncuși, cotește apoi la stânga la fântâna cu ciutură și se oprește la poarta monumentală dincolo de care, stăpânește liniștea. Imposibil de ratat. Prețul biletului de intrare este simbolic, doar câțiva lei.
Eu am vizitat casa muzeu, anul trecut într-o minunată zi de toamnă. Ne-a întâmpinat o doamnă care ne-a prezentat exponatele. Casa a fost construită în anul 1870 de tatăl sculptorului și adăpostește o serie de documente și exponate ilustrând aspecte din viața și creația artistului. În coloanele cerdacului se pot recunoaște ușor elementele pe care Brâncuși le-a folosit în realizarea operelor sale.
Fără să fie un ansamblu foarte complex, Casa muzeu ”Constantin Brâncuși”, rămâne totuși punctul de pornire în înțelegerea operei brâncușiene. Ansamblul monumental ”Calea eroilor” de la Târgu Jiu, dedicat eroilor gorjeni căzuți în războiul de întregire a României din 1916-1918, inaugurat la 27 octombrie 1938, reprezintă o altă etapă a creației sale. Ansamblul monumental, ce reunește Masa Tăcerii – Aleea Scaunelor – Poarta Sărutului și Coloana fără sfârșit, reprezintă unica creație destinată spațiului public, a lui Brâncuși.
Dacă încă nu ați vizitat casa muzeu de la Hobița și nici ansamblul monumental de la Târgu Jiu, atunci, ar fi timpul să o faceți. De ce? Pentru că sunt aici, în România, acasă la Constantin Brâncuși.

 DSCF4588

Publicitate

7 comentarii (+add yours?)

 1. Andra Alexa T
  feb. 20, 2016 @ 18:21:38

  Si a treia oara, si a patra oara daca ar fi sa revad, sa revizitez ansamblul de la Targu Jiu .. cu drag mereu! Si la Hobita, asemenea…:)
  Gata de drum (ne refacem bateriile)…

  Răspunde

 2. RaduThor
  feb. 22, 2016 @ 09:01:53

  De două sau trei ori am fost în Tg. Jiu. ŞI de fiecare dată am trecut prin parc!

  Răspunde

  • roxdumitrache
   feb. 22, 2016 @ 20:04:37

   Și eu de câte ori trec prin Târgu Jiu mă opresc să vizitez ansamblul monumental. Îmi place cum este gândită Calea eroilor și fiecare pas făcut pe acest traseu este o încântare.

   Răspunde

 3. Suzana Miu
  feb. 22, 2016 @ 17:39:31

  Am incercat zilele trecute sa scriu un comentariu si mi-a fost imposibil. Sper ca acum va merge!
  Mi-a placut ideea acestei sarbatori. Desi nu stiu daca este sarbatorita cu adevarat in spiritul ei. Lucrarile lui Brancusi cred ca sunt unice, prin modul in care exprima esenta si spiritualitatea romaneasca. Este un pas timid, dar poate ca lucrurile nu se vor opri aici.
  Multumesc pentru postarea ta.
  Zile frumoase de primavara!

  Răspunde

 4. roxdumitrache
  feb. 22, 2016 @ 19:51:31

  Sper ca această zi să devină o adevărată sărbătoare națională. Mi-ar plăcea să aflu că se organizează excursii școlare la Hobița și Târgu Jiu, poate niște concursuri de creație având ca inspirație motivele operei brâncușiene, poate ar fi posibil să se ofere ca premiu unor tineri meritoși din domeniul artelor plastice, o excursie pe urmele lui Brâncuși. Sau poate o tabără de creație în apropierea locurilor natale ale artistului, pentru a-i cunoaște și înțelege, opera. Sunt atât de multe activități ce pot face această zi, cu adevărat zi națională.
  Mulțumesc pentru apreciere!

  Răspunde

 5. Trackback: Pe urmele lui Brâncuși | Chisinau, orasul meu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: