AUSCHWITZ Partea II-a

”Tăcerea plutește amar, peste tot,
Nu-i drum de-nceput, sub pașii mei grei,
Nu văd, nu aud, să visez nu mai pot…”
Călin Maria – Flori de tei

Pentru cei care străbateți pentru prima oară Polonia asemeni nouă, trebuie să știți că veți fi plăcut surpriși să constatați că drumurile sunt bune, localitățile întâlnite sunt foarte frumoase, cu gospodării având peluze superbe și mai ales, veți descoperi o țară în care arborii de tuia, în toate varietățile, decorează curțile, sensurile giratorii, străzile și tot ce se poate. Nicăieri în lume nu am văzut ca în Polonia, atâția arbori de tuia, îngrijiți cu atâta pricepere.
Pentru a fi cât mai aproape de complexul muzeal Auschwitz situat în apropierea orașului Oświęcim, am hotărât să ne cazăm în localitatea Bierun situată la cca.12 km. Imediat după ce ne-am cazat, am plecat să descoperim obiectivul călătoriei noastre într-o incursiune de documentare privind programul de vizitare și condițiile în care se face accesul în complexul muzeal.
Trebuie să știți că, vizitarea complexului muzeal poate să vă ia 3-4 ore sau două zile. Depinde de fiecare și de dorința fiecăruia de cunoaștere. Complexul muzeal are trei locații: Auschwitz I, Auschwitz II – Birkernau și rampa de cale ferată unde, din mai 1942 și pînă în luna mai 1944 erau oprite trenurile cu deportații din toată Europa, inclusiv din România, situată al 3 km de Auschwitz I.
Dacă mergeți cu autoturismul propriu, trebuie să știți că este amenajată o mare parcare, în apropiere de Auschwitz II-Birkernau, plata fiind de 6 zloți/zi.
Vizitarea complexului muzeal se poate face în mod individual, intrarea fiind liberă sau cu ghid însoțitor, plătindu-se 40 de zloți/persoană. Între orele 10-15, se face însă cu ghid. Este bine să se apeleze la această ultimă variantă, complexul fiind foarte mare și cantitatea de informații uriașă. Fiecare primește căști și ascultă explicațiile ghidului în timp ce face turul complexului. Desigur nu în limba română.
Trebuie să știți că nu se permite accesul în muzeu cu bagaje voluminoase, făcându-se și un control asemănător cu cel de la aeroport. Poșetele, inclusiv ruscacurile prea mari, trebuind să fie lăsate într-un oficiu alăturat special amenajat. Totul este foarte bine organizat, dacă plouă și nu aveți umbrele sau pelerine de ploaie, se pot cumpăra de acolo. Astfel încât nu este nevoie să vă întrerupeți vizita. La Auschwitz I sunt deasemeni, parcări amenajate astfel încât, nu este niciun incovenient pentru cei care vin cu mașina proprie. După terminarea vizitei lagărului Auschiwtz I, deplasarea la Auschwitz II Bikernau, se poate face cu autobuzul muzeului, gratuit.
La chioșcuri veți găsi publicații despre lagăr, din păcate în limba română fiind disponibil doar un ”informator” la prețul de 5 zloți, cuprinzând principalele informații despre istoria lagărului.
Trebuie să să țină cont la vizitarea complexului muzeal de caracterul solemn, al acestui loc, astfel încât ținuta să fie decentă și comportamentul adecvat. Este unul dintre cele mai vechi complexe muzeale, fiind amenajat încă din anii 1947, imediat după eliberare, în barăcile fostului lagăr Auschwitz I.
După cum am spus lagărul de concentrare cuprindea trei amplasamente: lagărul de concentrare pentru prizonieri Auschwitz I, lagărul de exterminare în masă Auschwitz II-Birkernau aflat la 3 km de Oświęcim și lagărul de muncă Auschwitz III – Monowitz, aflat la 6 km de Oświęcim, în apropierea fabricii construită de concernul IG Farbenindustrie. Astăzi, acesta numai există.
La început deținuții erau aduși în vagoane închise, pe o calea ferată ce se oprea în apropiere de fostele cazărmi de lângă Auschwitz I. Ulterior, calea ferată a fost prelungită până la Auschwitz II-Birkernau unde medicii naziști făceau selecția, trimițând direct la camerele de gazare pe cei considerați nefolositori scopurilor lor.
Lagărul se întinde pe aproape 200 de hectare, înconjurat de 13 km de gard de sîrmă prin care treceau 6000v, de 3600 de posturi de pază de beton și de numeroase gherete de pază, din lemn. Astăzi se pot vedea cca.150 de structuri: barăci din lemn, ruinele crematoriilor, blocuri din cărămidă, clădiri administrative, șanțuri, calea ferată, rampa, stația de epurare, drumuri și aproape 20 ha de pădure istorică. Mare parte din acestea au fost restaurate, fiind distruse de către naziști în ianuarie 1945, încercând în retragere, să șteargă urmele atrocităților săvârșite.
După eliberare, un grup de foști deținuți polonezi au decis că trebuie să facă cunoscute întregii lumi ororile din fostul lagăr și pentru acest lucru era necesar să se recupereze documentele și să se împiedice distrugerea clădirilor. Prima expoziție a fost deschisă la 14 iunie 1947. La 2 iulie 1947, Parlamentul polonez a emis Actul de conservare pentru toate timpurile al site-ului fostului lagăr de concentrare, denumit Muzeul de Stat Oświęcim-Brzezinca. În anul 1999, denumirea s-a schimbat în Muzeul de Stat Auschwitz-Birkernau din Oświęcim. Astăzi, complexul muzeal Auschwitz-Bikernau, este înscris în Patrimoniul UNESCO.
Voi încerca în următoarele postări să concentrez volumul mare de informații strânse, să vă împărtășesc ce am simțit străbătând aceste locuri, în care fiecare pas făcut, părea să calce pe o rană rămasă nevindecată.
O tăcere ireală m-a însoțit oriunde am pășit pe teritoriul fostului lagăr. Niciun muzeu vizitat de mine vreodată, nu a impus o asemenea tăcere. O tăcere pornită din inima fiecărui vizitator, copleșit de prezența încă atât de vie, a durerii îndurate de milioanele de deportați.

100_9187

Imaginile vorbesc de la sine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: