Orșova –

Ploile din ultimele zile au făcut ca Orșova, orașul de pe malul Lacului de acumulare Porțile de Fier I, să fie din nou sub ape. Vechea Dierna, cum era cunoscut, pare să fie permanent într-un război nesfîrșit cu apele. Cu apele și cu oamenii. Cu cei care și-au dorit să-l stăpânească. Turci, maghiari, austrieci și-au disputat pe rând vechea așezare. Orșova de astăzi, bătrînul castru Dierna ridicat de romani pe malul Dunării de altădată, a înfruntat de-a lungul timpului și oamenii și apele dar, de fiecare dată și-a lăsat în urmă durerile și a mers mai departe.
Privesc imaginile de la televizor și apoi revăd imaginile pe care cu doar o săptămână în urmă le surprindeam în plimbarea mea pe străzile sale. Zile de toamnă caldă, liniștite în care oamenii mergeau fără teamă pe străzile sale, mamele se bucurau alături de copiilor lor în frumosul parc ”Ion Dragalina”. Faleza atât de dragă mie, străjuia malul Dunării în liniștea după-amiezii. An de an revin în acest oraș cu aceeași bucurie. Ceea ce mi-a fost dat să văd la televizor, m-a făcut să înțeleg încă o dată că noi oamenii suntem sub timpuri, nu vom stăpâni niciodată natura și că oricât de mult am vrea să credem că o putem schimba și că putem să ținem piept urmărilor acestor schimbări, greșim. Acolo unde omul fură naturii viața, mai devreme sau mai târziu, natura își va lua înapoi ce a pierdut. S-au tăiat arborii, s-au turnat betoane, s-au ridicat ziduri. Omul a înaintat mereu. Era nevoie. Dar, ceea ce s-a modificat, cât de mult a ținut cont de mediu? De natura sa sălbatică și de ne controlat? Peste tot în lume se construiește, se modifică mediul. Dar oare se face tot ceea ce este cu adevărat necesar ca oamenii să trăiască în siguranță?
Orșova a renăscut după amenajarea Lacului de acumulare ”Porțile de Fier I”. Sub apele lacului doarme vechiul oraș a cărei viață s-a oprit în loc în 1966. Anii de reconstrucție nu pot șterge viața îngropată sub ape. De atunci Orșova își va măsura timpul înainte și după inundare. Chiar dacă au mers înainte, mulți dintre ei, sunt sigură, nu se vor fi simțit niciodată acasă, în noul oraș. Inima lor a fost îngropată sub ape odată cu casele lor, cu biserica lor, cu toate locurile în care și-au dus viața.
Dacă a trebuit. Da! A fost desigur necesar. Hidrocentrala cu imensul lac de acumulare, este fără îndoială o realizare ce aduce beneficii atâtor oameni încât sacrificiul unor localități, pierderea mărturiilor trecutului lor, nu a fost socotit un preț prea mare. Multe alte asemenea sacrificii s-au făcut peste tot în țară, peste tot în lume unde omul își cere dreptul la viață schimbând fața pamântului. Pentru mulți oameni, asemenea sacrificiu a fost însă cumplit. La marginea apelor sau în inima unor orașe, transformările ce acest fel nu pot fi uitate.
Astăzi Orșova este din nou sub ape. Poate că au venit de pe munte, este drept dar, ceea ce au lăsat în urma lor mă fac să mă întreb dacă nu cumva acesta este destinul orașului: să se lupte mereu și mereu pentru liniștea lui, cu apele. Ape ce parcă au vrut să-l izoleze de restul țării rupându-i legăturile. Luând vieți, prăbușind case, dărâmând drumuri și podețe. Totul este acoperit de pământ, de arbori, de parcă muntele își vrea înapoi locurile. Poate. Poate totuși ne spune că trebuie să nu uităm puterea naturii și acolo unde ne-am luat la trântă cu ea, să nu oprim lupta niciodată. Mereu și mereu, să fim cu ochii deschiși înțelegându-i voința și fiind cu un pas înaintea ei.
Acestea sunt locurile prin care m-am plimbat săptămâna trecută. Liniștea de dinaintea furtunii. Cine putea ști? Astfel de întâmplări mă fac să-mi spun mereu cât de mult trebuie să prețuim fiecare clipă, fiecare moment petrecut alături de cei dragi, fiecare moment în care călcăm pământul. Este atât de efemer totul! Trece atât de repede! Poate deveni atât de ușor, uitare!
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: