Ce este singurãtatea?

sursa google

sursa google

Singurãtatea?
Tãceri înghesuite între buzele strânse aprig.
Capete întoarse când ochii nu vor sã priveascã chipul altãdatã atât de drag.
Uşi trântite cu fricã, strivind între canaturi spaima de a nu fi urmatã de paşii ce altãdatã inima îi numãra cu emoţie: unul, doi, trei, acum sunã! Fug!
Telefoane mute, cãsuţe fãrã mesaje şi agende cu pagini goale. Mâine stau acasã, poimâine stau tot acasã. De fapt acasã este foarte bine, este linişte, nimeni nu-mi cere nimic. Nimic prea mult, nimic imposibil, nimic de care nu mã pot despãrţi.
Fac doar ce vreau.
Spun doar ce vreau sã aud.
Uneori vrei sã fi singur. Dar ar fi bine dacã dincolo de uşa singurãtãţii tale ar veghea un prieten. Când gândurile nãscute din singurãtate te-ar doborâ, ar fi minunat sã fie gata sã te prindã în braţe. Şi mai bine ar fi dacã nu ar pune prea multe întrebãri pânã când te hotãrãşti tu sã vorbeşti. Sã fie rãbdãtor. Foarte rãbdãtor.
Rareori vreau sã fiu singurã. Atunci înseamnã cã îmi este fricã. Fricã sã spun cu voce tare cã am o problemã. Atunci tac. Tuturor le este fricã de tãcerile mele. Ĩnseamnã cã nu sunt în apele mele şi veselia mea piere şi toţi aşteaptã încordaţi sã vorbesc din nou. Sau sã scriu. Nu, singurãtatea nu îmi face bine.
Singurãtatea nu a fãcut bine decât celor ce cautã rãspunsuri nescrise încã, în cãrţi. Pentru scurt timp. Pânã la aflarea rãspunsului, apoi au avut nevoie de alţi oameni cu care sã-şi împartã bucuria descoperirii.
Singurãtatea este virtutea celor ce pot sta departe de oameni. Puţini sunt aleşi. Şi mai puţini sunt cei rãmasi pânã la sfârsit.

Nici în copilãrie, nici în adolescenţã, nici la maturitate şi nici la bãtrâneţe omul nu trebuie sã fie singur.

Anunțuri

4 comentarii (+add yours?)

 1. psi
  Iul 10, 2014 @ 08:10:57

  eu iubesc singurătatea, am nevoie de ea. 🙂 oricât de mulţi oameni am în jur, simt des nevoia unei retrageri în mine însămi. şi cred că în esenţă omul este un animal solitar, în ciuda tuturor însoţirilor lui.

  Răspunde

 2. roxdumitrache
  Iul 10, 2014 @ 16:45:55

  Probabil psi, ca este vorba de momente de solitudine cand vrei sa fii doar cu gandurile tale. Poate fi vorba de mult mai mult. Eu recunosc ca sunt dependenta de oameni. De prezenta lor. Pot insa sa ma descurc foarte bine singura. Deviza mea in copilarie era „ca sa fii tare, fi singur!” . Cred ca era o interpretare proprie a devizei lui Cezar. Nu ma stiu sigur astazi. Mult timp m-am straduit sa stiu totul, sa pot face totul singura. Si astazi din pacate am probleme cu delegarea unor activitati. Trebuie sa controlez tot ce misca si este tare obositor. Singura cu adevarat, vreau sa fiu doar cand citesc. Eu spun dimpotriva, ca omul este o fiinta gregara. Simte nevoia de a se grupa. Partea proasta este ca de cele mai multe ori, nu prea nimereste grupul potrivit.

  Răspunde

 3. Sonia
  Iul 10, 2014 @ 17:15:17

  Uneori îmi spun că singurătatea este un lux şi mi-o doresc. Nu ştiu ce m-aş face cu ea dacă ar fi să o am prea multă vreme şi nici dacă mi-ar fi bine, dar câteodată simt că obosesc de prea multă lume.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   Iul 11, 2014 @ 04:27:19

   Eu cred ca singurtatea poate imbraca mai multe aspecte. Ruperea de familie la un moment dat este o forma de singuratate. Pentru mine momentul cand ne-am mutat separat de copii, a fost un moment de insingurare pe care l-am depasit foarte greu, abia dupa cateva luni. Am slabit vizibil, eram trista si nu mai doream sa socializez prea mult la serviciu. Colegele si-au luat inima in dinti si m-au intrebat pana la urma ce probleme am: de sanatate, de familie? Atunci am spus ca desi toate sunt bune, mutarea la casa departe de copii, m-a intristat. Pentru mine, lipsa copiilor a insemnat singuratate.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: