Sãrut’mâna, mamã!

Astãzi este 8 Martie şi lumea întreagã spune femeilor de pretutindeni: La mulţi ani! Ani de-a rândul şcolãriţã fiind, pregãteam mamei mele felicitãri la ora de lucru manual şi învãţam poezii pe care le spuneam emoţionatã la serbarea dedicatã zilei de 8 Martie, zi în care ţara toatã, lumea întreagã serba Ziua Femeii şi noi şcolarii de aici serbam Ziua Mamei cãci nu aveam o zi specialã pentru omagierea mamelor.

            Mai târziu, cãutam împreunã cu surorile mele sã-i cumpãrãm un cadou din banii strânşi de noi. Vã mai amintiţi de sticluţele cu parfum de violete, ce aveau ataşate lângã capac câte o floricicã din catifea mov? Sau de sticluţele de apã de toaletã “Lãcrãmioare”? Nu aveam prea multe idei dar nici prea mulţi bani, aşa încât ne strãduiam sã facem o felicitare cât mai originalã, sã fie unicã. Habar nu aveam noi de hande-made, eram aşa de mândre de felicitarea facutã ”de mânã noastrã” cum nu vã închipuiţi! Cel mai mult mã bucuram când o punea în poşetã şi spunea cã o va arata colegelor de  serviciu!
            Pentru mine luna Martie este luna mamei. La 1 Martie îi dãruiam mãrţisorul, apoi pe 3 Martie îi spuneam “La mulţi ani!” de ziua de naştere şi apoi pe 8 Martie îi dãruiam parfumul de violete şi felicitarea pregãtitã cu atâta trudã la lucru-manual.
            Ştiu cã din anul 2010 s-a legiferat şi pe meleagurile noastre Ziua Mamei ce va fi în acest an sãrbãtoritã pe 4 mai. Aşa o fi. Eu rãmân totuşi de modã veche şi îi voi spune mâine din nou mamei mele: La mulţi ani, Mamã! Şi tot ca şi pânã acum, voi spune: Sãrut’mânã, Mamã!
            Ştiu cã este demodat sã mai spui mamei “sãrut’ mâna”! Astãzi este cool sã-i spui mamei pe nume, sau sã-i strigi: ”bunã”! Cel puţin aşa mi-a replicat fiica unei prietene. De ce ar spune sãrut’mânã, cã doar nu este bãtrânã! Nu, i-am rãspuns, dar este mama! De câte ori o vezi sau pleci de lângã ea, îi sãruţi mâinile care te-au legãnat, te hrãnesc şi care te protejeazã chiar şi când nu eşti lângã ea, cãci le împreuneazã într-o rugãciune sã-ţi fie bine oriunde te-ai afla şi orice ai vrea, sã împlineşti. Meritã sã i le sãruţi de câte ori te gândeşti la ea.
            Aşadar, sãrut’mâna, mamã şi sã ai viaţã lungã!

6 comentarii (+add yours?)

 1. Alexa T
  Mar 07, 2014 @ 23:32:48

  La multi ani de 8 martie!

  Răspunde

 2. Poteci de dor
  Mar 08, 2014 @ 05:40:48

  Să fie sănătoasă! La mulţi ani!

  Răspunde

 3. roxdumitrache
  Mar 08, 2014 @ 08:06:31

  Multumesc, Dor!

  Răspunde

 4. psi
  Mar 09, 2014 @ 11:21:06

  ai dat cu toate amintirile în mine! 🙂 mai ales cu sticluţele acelea ce par acum atât de desuete…
  la mulţi ani, roxana!

  Răspunde

 5. roxdumitrache
  Mar 09, 2014 @ 14:46:58

  Multumesc, psi! Ce sa fac, daca pentru mine 8 martie este in primul rand Ziua Mamei? Poti sa uiti cum te agitai cand era vorba de facut un cadou pentru mama? Ma gandesc sa caut pe unde am ascuns felicitarile primite de la copii mei de Ziua Mamei, ca ce mai munceam alaturi de ei sa le faca, an de an! Mereu intrebam din timp ce materiale sa pregatesc, sa aiba copii ce le trebuie!

  Răspunde

 6. Adrian
  Mar 09, 2014 @ 17:50:42

  La Mulţi Ani, Roxana! Şi eu sunt de modă veche, îi spun mamei tot timpul „sărut mâna”!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: