Lungul drum al libertãţii – Nelson Mandela

 Johannesburg
O ştire a îndurerat o lume întreagã: Nelson Mandela “Mandiba” sau Pãrintele naţiunii cum îl numesc cu dragoste sud-africanii de culoare a încetat din viaţã la vârsta de 95 de ani. O viaţã închinatã luptei pentru egalitate între toţii cetãţenii sud-africani fie ei albi sau negrii, un preţ pe care aşa cum a declarat la procesul sãu, a fost gata sã-l plãteascã deşi a sperat mereu sã trãiascã suficient de mult pentru a-şi vedea ţelul îndeplinit.
Viaţa se pare cã a fost mai mult decât darnicã cu acest om în ciuda tuturor greutãţilor, cãci nu numai cã i-a îngãduit sã-şi vadã visul îndeplinit dar, pentru prima data, în urma alegerilor democratice, în 1994 la conducerea Africii de Sud a fost ales un preşedinte de culoare. Anii de luptã, de închisoare, de înverşunare în realizarea visului sãu şi-au gãsit în sfârşit împlinirea.
Cu siguranţã cã de la declaraţiile pline de entuziasm şi de la primii paşii pe drumul lung al reconcilierii naţionale pânã la transformarea profundã a societãţii sud-africane este o cale lungã. Declaraţiile şi deciziile politice oricât ar fi de progresiste, nu vor schimba peste noapte o stare de fapt de zeci de ani. Este greu sã ridici o nouã clasã socialã, sã o educi, sã o transformi suficient de mult pentru a juca un rol cu adevãrat important în politica ţãrii, în economie, în tot ceea ce înseamnã o naţiune, dar drumul a fost deschis, premizele au fost realizate şi noile generaţii încet, încet vor reuşi sã şteargã trecutul.
Fãrã îndoialã, Africa de Sud, toţi sud-africanii şi albi şi negrii, au de ce sã-i fie recunoscãtori lui Nelson Mandela. Aşa cum spuneam acum câteva sãptãmâni, în postarea mea “un vis, o cale, un om”, referindu-mã la doi dintre oamenii care au ales sã-şi închine viaţa unui vis, acela al abolirii segregãrii rasiale – Mahatma Gandhi şi Nelson Mandela:
“Nu este uşor sã fi lider. Trebuie sã fii în primul rând Om.
Sã vrei sã te faci auzit, sã vrei sã fi urmat pe drumul tãu de mii de oameni, nu de fricã ci din convingere cã drumul ales este cel corect, este mai mult decât un VIS.
Când visul prinde viaţã, devine o CALE.
Când calea este bãtãtoritã de milioane de paşi înseamnã cã Visul Omului se împlineşte.”
Visul lui s-a împlinit. Oficial Africa de Sud este astazi o democraţie în care segregarea rasialã este doar o amintire. Viaţa lui va rãmâne un exemplu al credinţei în justeţea unei idei şi a determinãrii de a duce pânã la capãt lupta pentru triumful ei.
 
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: