La drum spre Sãrata Monteoru

Staţiunea balnearã Sãrata Monteoru a rãmas mult timp un reper neatins încã pe harta pe care se aştern drumurile mele prin ţara noastrã. Interesul pe care aceastã staţiune cu o istorie ce coboarã mult în timp l-a stârnit în sufletul meu îşi are rãdãcinile în ghidul turistic „România Balnearã şi Turisticã” de Emil Ţeposu şi Valeriu Puşcariu, editatã în anul1932 sub patronajul „Asociaţiei de turism şi pentru protecţia naturei – Tourig-Clubul României”, despre care am mai scris. Am pornit astfel la drum dorind sã vãd încã o staţiune romanescã a cãrei istorie începe sã se scrie la sfârşitul secolului XIX şi despre care la fel ca multe altele, se vorbeşte astãzi temãtor cãci, anii din urmã au lãsat urme grele în ceea ce altãdatã fãcea faima turismului balnear şi de odihnã. Dar ştiţi cum se spune: şti când pleci la drum dar nu ştii când te întorci. Am ştiut cã plecãm spre Sãrata Monteoru dar nu ştiam pe unde ne vor mai purta drumurile. Aşa se face cã am vizitat şi Mânãstirea Ciolanu şi Tabãrã de sclupturã de la Mãgura şi ne vom întoarce prin Vãlenii de Munte. Un traseu despre care vã voi povesti pe îndelete cãci frumuseţea locurilor strãbãtute meritã împãrtãşitã dar nemaiavând rãbdare am dorit sã vã spun cât mai repede pe unde m-au purtat paşii astãzi.
 
 Pânã atunci vã las sã admiraţi frumuseţea acestor pãuni întâlniţi la popasul la care ne-am oprit sã mâncãm în drum spre Buzãu.
 
 paunii

4 comentarii (+add yours?)

 1. Alexa
  aug. 16, 2013 @ 16:17:14

  ok, dar unde sunt „poznele”!?…

  Răspunde

 2. Adriana
  aug. 16, 2013 @ 23:27:22

  …mie să-mi spui numele popasului. Trebuie să merg la mama in Buzău in septembrie. Poate schimb traseul.Frumoşi păuni…

  Răspunde

  • roxana
   aug. 17, 2013 @ 06:12:35

   Adriana dacã mergi spre Buzãu prin Urziceni, vei întâlni la Sineşti vestitul “Popas”. Din pãcate astãzi mai este deschis doar un local unde se poate mânca, restul ansamblului este închis dar are un parc mare prin care se plimbã pãunii ce pot fi vãzuţi de la drum. Astãzi voi scrie despre drumul spre Sarata Monteoru şi voi posta mai multe fotografii.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: