Prin Parcul Naţional Piatra Craiului

 
Parcul National Piatra Craiului
Dacã lasaţi în urmã Branul pornind pe DJ 112H, ce trece prin Predeluţ nu veţi regreta cãci, pânã la Zãrneşti drumul şerpuieşte, strecurându-se prin poienile aşternute la poalele munţilor, printre gospodãrii noi şi pensiuni moderne.
Zãrneştiul te primeşte modest pe drumul Branului DJ112G dar cu strãzi curate şi case cu flori la geam. Casele înşirate umãr la umãr purtãnd urmele trecutului strãjuiesc drumul pe care odatã pornit, pãtrunzi în magnificul Parc Naţional Piatra Craiului, unde vei descoperii cele douã sate Mãgura şi Peştera aparţinãtoare de comuna Moeciu de Jos, judeţul Braşov.
Parcul Naţional Piatra Craiului declarat rezervaţie naturala încã din anul 1938, se întinde pe aproape 15 000 ha, dintre care aproape 8000 de ha sunt în judeţul Braşov şi 7000 de ha în judeţul Argeş. Cele mai cunoscute zone turistice din jurul parcului naţional sunt desigur satele Mãgura şi Peştera din judeţul Braşov şi comuna Dâmbovicioara din judeţul Argeş. Varietatea mare a speciilor de animale şi bogãţia florei fac din Parcul Naţional un loc unic, în care, oriunde ai alege sã mergi vei fi copleşit de frumuseţea sãlbaticã a locurilor. Drumul ce duce prin cele douã sate Mãgura şi Peştera este bun dar de multe ori este practic “agãţat” de coasta muntelui, fãcând dificilã deplasarea în momentul în care se întâlnesc faţa în faţã douã maşini. Iarna este şi mai greu cãci zãpada abundentã sau zonele acoperite cu gheaţã, fac aproape imposibilã deplasarea. Drumul din Mãgura spre Moeciu de Jos, este un drum spectaculos, ce se strecoarã printre munţii, prin locuri strâmte, prin care abia se incape o maşinã.
Casele risipite, deopotrivã gârbovite de ani şi pensiuni noi, strãjuiesc drumul, în spatele lor muntele etalând verdele pãdurii ce acoperã înãţimile de peste 2200 m. Noi am ales sã ne îndreptãm întâi spre Mânãstirea Peştera ce se înalţa albã pe culmea muntelui. Drumul sinuos ne-a purtat prin trecãtori înguste, pânã la uşa mânãstirii pe ai cãrei pereţi încã se zugrãveau sfinţii în fatã cãrora oamenii veniţi de departe se închinau în tãcere.
Linişte, luminã şi spaţiu deschis peste care laşi sã-ţi lunece privirea, încercând sã cuprinzi vastitatea unor locuri în care timpul pare oprit în loc. Iatã ce gãseşti odatã ajuns pe aceste locuri. Te încearcã un sentiment de uşurare de parcã, urcuşul pânã la mânãstire te-a obligat sã-ţi lepezi greutãţile din suflet pentru a putea sã urci dealul în vârful câruia se înaltã. Priveşti casele risipite pe coastele munţilor şi nu poţi sã nu te întrebi cum au rezistat prin ani, pe aceste locuri aspre cãci frumuseţea lor nu scade cu nimic asprimea iernilor şi drumul nu este tocmai uşor pânã la aşezarile din vale. Iarna şi vara, oamenii strãbat drum lung pãnã la cele mai apropiate localitãţi, cãci Moeciu de Jos se aflã la 7 km şi oraşul Zãrneşti de gãseşte la 10 km.
Dar odatã cu venirea primãverii, meritã sã porneşti la drum, cãci fie cu rucsacul în spinare, fie cu maşina, Parcul Naţional Piatra Craiului, este o destinaţie de vacanţã spre care, ori de câte ori te vei îndrepta, te vei bucura sã descoperi locuri minunate cu oameni primitori.
 

Anunțuri

2 comentarii (+add yours?)

  1. Diana şi Dan
    Apr 20, 2013 @ 14:43:17

    Răspunde

  2. Trackback: Scurt pe doi. Săptămâna 2. | Graffiti-uri pe pereţii "Gării pentru doi"

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: