Eu ştiu de ce citesc, dar voi?

Libris.ro_De ce citesc? Iatã întrebarea la care Libris.ro aşteaptã rãspuns din partea mea. Şi nu numai din partea mea. Sunt invitaţi sã rãspundã toţi cei pentru care, cartea nu reprezintã o completare esteticã a decorulului interior, ci o necesitate, o prelungire a nestâmpãrului spiritual fãrã de care nu îşi pot închipui propria existenţã. O zi fãrã sã citeşti, o zi în care sã nu deschizi nicio carte, o zi în care sã nu ai întrebãri şi deci nu vei cãuta rãspunsuri. O zi platã, fãrã gust şi fãrã miros, o zi în care marea ar sta nemişcatã cãci, dacã ar avea valuri ar trebui sã te întrebi: de ce? Şi ar trebui sã cauţi rãspunsul. Şi tu nu ai nicio carte! O zi în care timpul ar sta pe loc cãci, dacã s-ar scurge fie şi numai o singurã secundã, ar trebuie sã te întrebi de ce?. Şi tu nu ai cãrţi în care sã cauţi rãspunsuri! De ce ai ţine minte o astfel de zi în care nu ai întrebat nimic şi nici nu ai aflat nimic nou? Chiar de ce? Şi atunci realizezi cât de mult înseamnã în viaţa noastrã, cartea. Tipãritã, frumos legatã, cartea este un tovarãş de drum loial, rãbdãtor, dornic sã împartã cu tine tot ce ştie, fãrã ţâfne, fãrã supãrãri infantile, care te va urma oriunde vei dori, oriunde paşii te poartã şi în care, dacã vei vrea sã cauţi, vei gãsi toate rãspunsurile la întrebãrile tale.
Niciodatã nu poţi spune cã ai destule cãrţi, cãci ar însemna sã spui cã ai citi tot ce se putea citi. Spunem adesea ”omul potrivit la locul potrivit” dar cred cã la fel de bine ar suna “cartea potrivitã la momentul potrivit” cãci, pentru fiecare om existã cel puţin o carte, în care îşi regãseşte gândurile şi despre care nu de puţine ori spunem cã ne-a schimbat viaţa. Fie cã ne aşteaptã în rafturile bibliotecilor, fie cã vizitãm librãria online, trebuie doar sã ştim ce cãutãm şi cu siguranţã, undeva vom gãsi cartea mult doritã.
Şi pentru cã anticipând poate concursul acesta, am rãspuns acestei întreabãri, nu-mi rãmâne decât sã vã las sã citiţi postarea mea şi apoi sã-mi rãspundeţi: voi de ce citiţi? Sau poate:de ce nu citiţi?
 
Întâlnesc tot mai des tineri care se întreabã de ce ar trebui sã citeascã, de ce este necesar sã petreacã timp rãsfoind cãrţi, ce au de câştigat dacã vor citi. Scriam într-o postare mai veche despre îndemnul lui Miron Costin care, în “De neamul Moldovenilor” a spus: „Nu este alta mai frumoasă şi mai de folos zăbavă decât cetitul cărţilor…”, care mã cãlãuzeşte în permanenţã şi care alãturi de versurile lui Tudor Arghezi: “Carte frumoasă cinste cui te-a scris/ Încet gânditã, gingaş cumpãnitã;/ Eşti ca o floare, anume înfloritã/ Mâinilor mele , care te-au deschis.”, au constituit o permanenţã în viaţa mea.
De ce trebuie sã citim? Cum ne ajutã lectura? Ce înseamnã timpul petrecut încercând sã pãtrundem sensul gândurilor aşternute în paginile cãrţilor de toţi acei ce şi-au închinat viaţa scrisului?
Gândind la toate aceste întrebãri mi-am dat seama cã pentru mine viaţa este ca un puzzle uriaş alcãtuit dintr-un numãr infinit de piese, mai mari sau mai mici, (dupã cum cãrţile au mai multe sau mai puţine pagini), prin a cãror alãturare continuã, tenace şi rãbdãtoare, pe mãsura scurgerii timpului îi poţi cunoaşte întreaga frumuseţe şi profunzime.
Un om într-o viaţã cât poate cunoaşte? Câte lucruri poate experimenta? Câte locuri poate strãbate? “Omul mãsurã a tuturor lucrurilor” cum minunat spunea Protagoras, poate fi omniprezent sau a toate ştiutor? Greu de crezut! Dar stã în puterea lui sã înveţe mereu, sã încerce sã foloseascã toate cunoştiinţele dobândite de înaintaşii sãi pentru a progresa. Fiecare carte devine astfel o treaptã pe scara cunoaşterii. Fiecare treaptã urcatã înseamnã o altã perspectivã asupra vieţii. Cu fiecare carte pãşeşti pe noi meleaguri, cu fiecare carte întâlneşti oameni deosebiţi, cu fiecare carte lumea întreagã ţi se dezvãluie, cu fiecare carte înveţi sã visezi, cu fiecare carte orizonturi noi te cheamã.
Fiecare om are dreptul la cunoaştere, fiecare om are dreptul la educaţie. Însã nu poate fi vorba despre cunoaştere fãrã sã te apleci în mod continuu asupra cãrţilor în paginile cãrora s-a strâns întreaga cunoaştere a omenirii. Ştiinţã, istorie, literaturã, deopotrivã trecut, prezent şi viitor stau mãrturie a puterii gândirii umane. Devenirea fiecãrui om stã în profunzimea demersului pe care acesta îl face zi de zi sã-şi depãşeascã propria condiţie.
Citind poţi afla rãspunsurile pe care le cauţi.
Citind poţi învãţa unde sã cauţi rãspunsurile corecte!
În paginile cãrţilor sunt întrebãrile la care omenirea a cãutat rãspunsuri de mii de ani.
În paginile cãrţilor sunt rãsunsuri la întrebãrile tale de astãzi!
În paginile cãrţilor se aşterne toatã istoria omenirii.
În paginile cãrţilor omenirea îşi scrie astãzi istoria.
De mii de ani oamenii au gândit, au scris şi au lãsat urmaşilor învãţãtura dobânditã în timp, scrijelind în piatrã sau metal, pe papirusuri sau piele de viţel, pe hârtie sau pe mãtase, strânsã în biblioteci a cãror faimã a traversat timpul. Ei au considerat necesar şi important ca aceste cunoştiinţe sã nu se piardã. Cum ar fi fost astãzi omenirea fãrã strãdania lor ?
Cândva învãţãtura, scrisul şi cititul erau rezervate doar celor puţini, astãzi deşi teoretic este la îndemâna tuturor, din ce în ce mai puţini aleg sã citeascã. Deşi puterea stã în informaţie şi informaţia stã în cãrţi, cãutarea pare sã-i descurajeze pe cei mai mulţi. Drumul cel anevoios spre cunoaştere nu are sfârşit şi cei cel cunosc, apreciazã tocmai aceastã continuã cãutare care le prilejuieşte noi şi noi descoperiri.
Indiferent dacã este tipãritã sau în format electronic (recentele e-book-uri având un real succes), cartea trebuie sã ne însoţeascã permanent. Îndemnul atât de viu din “Testament “ de Tudor Arghezi, este poate ilustrararea cea mai bunã a ceea ce ar trebui sã fie aplecarea spre citit:
“Cartea mea-i fiule, o treaptã. Aşeaz-o cu credinţã cãpãtâi .”
…………………………………………………………………….
“Ca sã schimbãm, acum întâia oarã,
Sapa-n condei şi brazda-n cãlimarã”.
 

Iatã deci tinere, îndemnul meu: Citeşte! Citeşte! Citeşte! Îndrãzneşte sã visezi, sã cunoşti şi sã-ţi schimbi destinul, cãci lumea este din totdeauna doar a celor instruiţi ce ştiu ce vor, ce pot şi care luptã pentru a reuşi.

Iatã şi câteva din gândurile unor personalitãţi a cãror viaţã a fost închinatã cunoaşterii:
“Civilizaţia noatrã este suma cunoştiinţelor şi amintirilor acumulate de generaţiile care ne-au precedat .Andre Maurois”.
“ Bunul suprem şi singurul folositor este cultura. Orice om incult este propria sa caricaturã. Fr. K. W. Schlegel”.
“Cãrţile au format în mine …….sentimentul rãspunderii pentru tot rãul din viaţã, trezind şi o pioasã admiraţie în faţa forţei creatoare a raţiunii omeneşti. Adânc pãtruns de adevãrul credinţei mele, vã spun tuturor: iubiţi cartea, ea vã uşureazã viaţa, vã ajutã prieteneşte sã vã descurcaţi în vãlmãşagul pestriţ, furtunos al gândurilor, sentimentelor şi întâmplãrilor din viaţã; ea vã învaţã sã respectaţi omul şi pe voi înşivã, ea vã înaripeazã mintea şi inima cu simţãmântul dragostei pentru lume, pentru om. Maxim Gorki”
 
De sunt sau nu vreo 10 argumente ca sã citim,
Puţin conteazã cred, dar ştiu cã fãrã carte nu se poate.
Citiţi cu drag cãci, în paginile cãrţii poveşti s-ascund dar,
Multe-s adevãruri ştiute doar de cei care le-au scris.
De vreţi puterea minţii în viatã sã v-ajute,
Din cãrţi culegeţi multã-nvãţãturã
Ce de folos va fi o viaţã-ntreagã.
Citiţi aşa cum ar fi spus poetul: cu dragoste de ea, cu dor de viaţã!
 
Iatã de ce citesc eu! Şi nu uitãţi: v-aştept comentariile cãci am o listã lungã de cãrţi pe care-aş vrea ca Libris.ro sã mi le trimitã acasã şi poate argumentând împreunã, împreunã vom câştiga!
 

39 comentarii (+add yours?)

 1. Sonia
  apr. 10, 2013 @ 08:18:33

  Cred că este primul articol care aduce argumente în versuri. Felicitări şi succes!

  Răspunde

 2. roxdumitrache
  apr. 10, 2013 @ 08:41:09

  Multumesc! Mă bucur că v-a plăcut îndemnul meu în versuri.

  Răspunde

 3. Ioana Dumitrache
  apr. 10, 2013 @ 15:12:11

  Mai tii minte cand eram mica si terminam noaptea tarziu cate o carte iar somnul nu ma mai lua din cauza deznodamantului? 🙂

  Răspunde

 4. Aluculesei Brindusa
  apr. 10, 2013 @ 15:20:11

  Buna seara iubita si felicitari pentru articol!
  Chiar daca se zice ca azi tinerii nu mai citesc ca in alte vremi eu nu sunt de acord,cred ca tinerii citesc si mai cred ca lecturarea unei carti face parte din viata noastra.Eu despre mine ce sa zic aveam vremi cand citeam cam tot ce imi cadea in mana si daca nimeram o carte buna nu ma lasam pana nu o citeam!

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 10, 2013 @ 15:47:50

   Multumesc, Brindusa! Ca sunt tineri care citesc este o realitate, dar la fel de reala este si situatia acelor tineri pentru care, pana si lecturile obligatorii pentru ora de limba romana sunt un calvar.

   Răspunde

 5. Juliet
  apr. 10, 2013 @ 16:23:49

  Si eu ador sa citesc, pacat ca am decoperit aceasta pasiune de putin timp si imi pare rau ca am pierdut atat de mult timp, nestiind cate raspunsuri ma asteapta in paginile cartilor. Sper sa ma tin de aceasta pasiune, cu toate ca acum daca nu am citit intr-o zi nici macar o pagina dintre-o carte simt ca am pierdut o zi fara rost.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 10, 2013 @ 18:39:26

   Bunã, Juliet! Nu poţi întoarce timpul dar, de acum încolo stã în puterea ta sã faci în fiecare zi noi descoperiri. Vrem sau nu sã recunoaştem, fiecare carte cititã ne obligã sã ne punem întrebãri despre lume, despre viaţã, ne schimbã felul în care gândim şi ne ajutã sã ne înţelegem pe noi înşine şi sã-i înţelegem pe cei din jurul nostru. Poate pãrea puţin lucru dar eu cred cã înseamnã enorm! Sã vrei sã înţelegi, sã vrei sã cunoşti mai mult, sã vrei sã şti: de ce? Îţi urez sã ai numai zile pline de înţeles!

   Răspunde

 6. flori simion
  apr. 11, 2013 @ 05:48:34

  Buna dimineata.Un articol minunat cum de altfel demult nu am mai citit.De ce citesc? Pentru ca cartile sunt minunate, paginile cartilor te duc acolo unde nu ai visat si traiesti experiente minunate.Adevarat spuneati ceva mai sus uneori inchidem cartea dar cu ochii mintii continuam povestea.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 11, 2013 @ 18:54:19

   Bunã! Mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Se spune cã viaţa este un vis în alt vis. Astfel şi cãrţile sunt frânturi de viaţã ce dau sens şi cãldurã vieţii noastre.

   Răspunde

 7. Hogof
  apr. 11, 2013 @ 07:35:49

  Foarte bun articolul si bine argumentat! 🙂 Idem Sonia: cred ca e prima compunere din cadrul concursului in care vad argumentare si in versuri. E un mesaj bun si intr-un fel concursul poate mai atrage lume spre tainele cititului fiindca este un indemn bun de urmat. Mult succes in concurs!

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 11, 2013 @ 18:54:57

   Mulţumesc şi tu ai scris foarte frumos! Cât despre versuri…m-am gândit cã poate astfel îndemnul meu pentru lecturã va fi mai îndrãgit sau mai uşor de ţinut minte.
   Succes şi ţie îţi doresc!

   Răspunde

 8. vlad
  apr. 15, 2013 @ 17:39:56

  Intr-adevar, tu chiar stii de ce citesti. Mi-a placut articolul.
  Ai atins cele mai complexe si intime motive pentru care cititul iti face bine. Si in plus ai folosit si niste stiluri literare de a exprima asta. Citesti ca sa scrii, nu-i asa?

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 15, 2013 @ 20:12:58

   Buna, Vlad! Recunosc cã m-a surprins puţin concluzia ta, dar cred cã ai dreptate:ca sã scrii trebuie mai întâi sã citeşti. Mult de tot şi de toate. Mie îmi place sã citesc, sunt foarte curioasã şi sunt atâtea lucruri despre care vreau sã aflu şi chiar dacã anii de şcoalã au rãmas în urmã, am continuat sã “învãţ”, citind. Mã bucur dacã ţi-a plãcut pledoaria mea pentru citit. Mulţumesc pentru comentariu!

   Răspunde

 9. Laura
  apr. 17, 2013 @ 17:47:25

  Cred ca este cea mai originala postare pe care am citit-o, ai scris foarte frumos, felicitari pentru expunera motivelor intr-o astfel de maniera.
  M-as bucura daca te-ai uita si la mine pe blog la postarea din cadrul concursului Libris. Acesta este link-ul: http://cartinemuritoare.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 17, 2013 @ 19:39:05

   Mulţumesc, Laura! Am încercat sã argumentez în “câteva” cuvinte de ce citesc şi este foarte greu. Sunt ani de când citesc, sunt ani de când încerc sã conving pe alţii cã trebuie sã citeascã. Dacã ai citit mult sau puţin, dacã meritã sã citeşti sau nu, sunt tot atâtea întrebãri la care doar timpul rãspunde. În momentul în care cartea îţi întoarce timpul pe care l-ai petrecut alãturi de ea, dându-ţi rãspunsurile cãutate exact în momentul în care ai nevoie de ele, înţelegi ce bun prieten îţi este. Cu cât ai mai mulţi astfel de “prieteni “, vei fi mai puternic în viaţã. Şi mai sensibil la lumea din jurul tãu. Voi citi cu plãcere postarea ta.

   Răspunde

 10. Ale
  apr. 18, 2013 @ 18:39:55

  Felicitari pentru articol si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog . Acesta este link-ul :
  http://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

  Răspunde

 11. Raluca P.
  apr. 19, 2013 @ 16:54:53

  Şi eu ştiu de ce citesc! 😀
  În mare, citesc deoarece am nevoie de fantezie, însă mă regăsesc de asemenea în majoritatea motivelor expuse în acest articol.
  Felicitări şi mult succes!

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 19, 2013 @ 18:36:41

   Buna, Raluca! Stii de ce imi place acest concurs? Pentru ca mi-a dat posibilitatea sa cunosc atatia oameni pentru care cititul reprezinta un mod de viata. Oameni indragostiti de carti, dornici de cunoastere, bucurosi sa-si impartaseasca pasiunea. Si am aflat astfel ca sunt atat de multi si printre ei te numeri si tu. Succes la citit si la concurs!

   Răspunde

 12. Doina Elena
  apr. 19, 2013 @ 19:04:57

  si „reteta magica”? ai ideea daca exista? cum ii „manipulam” pe cei mici catre lectura?

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 19, 2013 @ 19:29:17

   “Reteta mea magica” am prezentat-o in postarea mea, care pare ca a anticipat
   tema acestui concurs. Deci: am citit cu copii mei, le-am daruit statornic carti cu dedicatie pentru ai apropia de ele, am fost cu ei in anticariate sau la biblioteca. Am citit cartile care ii interesau pe ei si le-am recomandat lecturi lasandu-le cartile cat mai la indemana, pentru ai tenta. Tine insa si de copil si de anturajul sau si de profesori. Cartile alese ca lecturi “obligatorii” conform programei scolare, trebuie astfel alese incat sa fie citite si nu cautate pe internet referatele gata facute.Odata ce iti place o carte, vei dori sa mai citesti. Fie ceva scris de acelasi autor, fie vei cauta carti pe acelasi subiect.Pofta vine mancand! Deci poftiti copii la festinul lecturilor!

   Răspunde

 13. Sonia
  apr. 29, 2013 @ 13:10:41

  Felicitări! Mă bucur mult că ai câștigat. Și mă bucur că am fost prima care ți-a apreciat articolul. 🙂

  Răspunde

 14. Nataşa
  apr. 29, 2013 @ 13:29:48

  Felicitări!
  Şi spor la lectură în continuare! 🙂

  Răspunde

 15. La Fee Blanche - Contesa de Chou-Fleur
  apr. 29, 2013 @ 13:30:21

  Felicitari! Cling!

  Răspunde

 16. Alex
  apr. 29, 2013 @ 13:44:57

  Felicitari pentru articol! Chiar ai prins intreaga esenta a intrebarii: „De ce trebuie sa citim?”. Lectura placuta la cartile pe care le vei primi! 😀

  Răspunde

  • roxdumitrache
   apr. 29, 2013 @ 14:11:29

   Mulţumesc, Alex! Iubesc cărţile şi îmi place să citesc. Sunt curioasă şi îmi place să-mi împărtăşesc gândurile cu cei pentru care lectura este plăcere şi nu obligaţie.

   Răspunde

 17. Cristina Dragoi
  apr. 29, 2013 @ 19:41:59

  Felicitări! Sensibilitatea nu-i o ”armă”, ci un liant și-un sprijin în procesul creației…
  Te invit la clubul meu de lectură! Iubesc pasiunile care degenerează-n muncă!…
  Cu respect!

  Răspunde

 18. Trackback: Premiantă. După 32 de ani. | blog de iarnă (și nu numai)
 19. Alexa
  apr. 30, 2013 @ 09:08:16

  Felicitări! Pasiunea împletită cu munca – reţeta sine qua non a succesului! Originalitatea, acurateţea exprimării şi logica vor fi întotdeauna la mare preţ… Frustrările nu-şi au locul aici… „Devenirea fiecãrui om stã în profunzimea demersului pe care acesta îl face zi de zi sã-şi depãşeascã propria condiţie.”
  Încă o dată – felicitări!

  Răspunde

 20. Trackback: Cãlator printre cuvinte | calatorprintaramea
 21. Trackback: Premiantă. După 32 de ani.
 22. Trackback: Ai carte, ai parte…..De ce? | calatorprintaramea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: