Pe lângã cine ai trecut azi? – Umbra

De ceva timp trec aproape în fiecare dimineaţa pe lângã o umbrã, cãci ce altceva poate fi cel al cãrui chip nu l-am vãzut niciodatã, nu i-am adresat niciodatã o vorbã şi cãruia nu i-am dat din timpul meu mai mult de câteva secunde, doar atât cât sã înregistrez, pentru încã o zi prezenţa lui, tãcutã, anonimã lipsitã parcã de orice identitate.

Şi totuşi, cine este? Ce poveste poartã dupã ea umbra ce-şi are locul pe trotuarul din faţa bisericii? Iarna, zãpada se aşterne netulburatã pe mormanul de zdrenţe acoperite de folia de plastic. Vara, cãldura toridã alungã sub nişte copaci umbra ce se topeşte. Şi în tot acest timp, şuvoaie umane se scurg pe lângã Umbra ce-şi duce traiul într-un echilibru fragil, atât de vizibilã şi totuşi nevãzutã pentru miile de oameni, surzi şi orbi, ce trec pe lângã ea. Oamenii vin şi-şi pomenesc durerile la poarta bisericii. Plecã apoi aşa cum au venit, ducând poate, cu ele alinare şi lasã în urmã, nemişcatã, râbdãtoare şi tãcutã, Umbra. Şi un câine, ce nu se mişcã de lângã mormanul de cãrpe.

In fiecare dimineaţã, privirea mea o cautã parcã cu spaimã cã nu o mai va mai vedea dar şi cu un pic de speranţã cã poate, Umbra va cãpãta chip.

Şi din pãcate nu este singura Umbrã pe lângã care trec în fiecare zi, oraşul este plin de Umbre mai tinere sau mai trecute, doborâte de lupta cu viaţa, ascunse lângã staţiile de metrou, lângã gardurile bisericilor, la uşile magazinelor, în canale sau culcate pe gurile de termoficare, cu mâinile întinse, fãrã speranţe şi fãrã puterea de a-şi schimba destinul.

Voi trece şi mâine şi poimâine şi în zilele toate care vor veni, voi cãuta cu privirea Umbra şi poate pânã la urmã mã voi opri şi voi avea curajul sã-i aflu povestea şi poate nu voi fi singura. Şi astfel alte şi alte Umbre, pe lângã care azi trecem fãrã cuvinte vor cãpãta chip şi glas şi mai ales nume şi astfel dacã mã vei întreba din nou: “pe lângã cine ai trecut azi?” voi rãspunde :”Azi am trecut pe lângã Ion!”.

Au mai raspuns la intrebare :tibi, dor, cita, vavaly, motanul pandalie, lili3d,

26 comentarii (+add yours?)

 1. psi
  mart. 03, 2013 @ 21:29:28

  aştept să ne spui povestea umbrei… cândva. poate că este de fapt un dor ascuns…

  Răspunde

 2. Trackback: Pe lîngă cine ai trecut azi | Tiberiuorasanu's Blog
 3. motanul Pandalie
  mart. 03, 2013 @ 23:39:54

  Şi eu aş vrea să ne spui povestea umbrei – a oricărei umbre – dacă o s-o afli.

  Răspunde

 4. roxdumitrache
  mart. 03, 2013 @ 23:53:53

  Stii de cate ori am vrut sa ma opresc langa o Umbra si sa-i aflu povestea?De cate ori am incercat sa gasesc curajul de a spune cateva vorbe:cum pot sa te ajut? Am vrut sa scriu candva despre ranile orasului dar ma gandeam la ruinele in care s-au transformat multe din imobilele de patrimoniu, apoi mi-am dat seama ca adevaratele rani ale unui oras sunt toti acesti oameni, risipiti peste tot, umbre tacute care traiesc si mor fara sa fi cunoscut poate niciodata ce inseamna demnitatea, ce inseamna sa traiesti o viata adevarata, sa poti cunoaste lumea si sa nu fi respins oriunde ai merge. Ranile astea ar trebui sa doara orasul si ce este tot mai rau este ca aceste rani nu se vindeca ci continua sa „supureze”.

  Răspunde

 5. Trackback: Psiluneli-Pe lângă cine ai trecut azi? | Cățărătorii
 6. Trackback: Pe lângă cine ai trecut azi… | La Fée Blanche
 7. Trackback: Tu pe lângă cine/ce vei trece astăzi ? | Gară pentru doi
 8. vavaly
  mart. 04, 2013 @ 08:13:26

  Chiar ma gandeam cand am vazut tema: oare cine va scrie despre o astfel de Umbra? In orasul meu de provincie nu prea sunt astfel de umbre, dar oameni cu chip si cu poveste nestiuta sunt destui. iti trebuuie cu adevarat mult curaj sa intri intr o astfel de poveste, iti asumi riscul ca povestea sa devina si a ta, fara sa vrei. de aici si ezitarea de a ne apropia.ne coplesesc propriile povesti pentru a le putea duce in spate si pe ale altora.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 04, 2013 @ 20:50:43

   Desigur, cand ii ceri cuiva sa-si povesteasca durerea nu ai cum sa speri ca nu te va atinge si pe tine. Trebuie sa fii pregatit sa poti face ceva pentru acel om, altfel de ce sa-i dai sperante false? Oamenii acestia nu au nevoie sa „socializeze” la un pahar de vorba, ei chiar asteapta sa se intample ceva bun pentru ei. Orice ar insemna acel „ceva bun” pentru ei. Daca nu esti pregatit pentru o astfel de povocare mai bine ramai spectator la acest spectacol al Umbrelor.

   Răspunde

 9. Mitzaa Biciclista
  mart. 04, 2013 @ 10:20:18

  Mi se pare interesant să scrii despre oameni pe care nu-i vedem niciodată atunci când trecem pe lângă ei

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 04, 2013 @ 21:13:20

   Cred ca cel mai greu este sa fii „invizibil’ pentru cei din jurul tau. Sunt atat de multi cei care desi sunt inconjurati mai mereu de oameni, raman singuri in durerea lor, in saracia lor, in lipsa oricarei sperante, caci majoritatea oamenilor nici nu ii privesc cand ii intalnesc, se feresc sa nu fie atinsi de acestia, darmite sa-i mai si intrebe de vorba sa le afle nevoile. De cate ori ii intalnesc ma intreb daca si-au inceput viata intr-un astfel de mediu sau ceva din viata lor a mers prost la un moment dat? Puteau alege sau viata asta e tot ce au cunoscut vreodata?

   Răspunde

   • Mitzaa Biciclista
    mart. 04, 2013 @ 21:23:28

    Cred că este greu de aflat. Parte din ei, probabil ruşinaţi, nici nu ţi-ar spune adevărul ocolindu-l cumva şi schimbând subiectul. Iar alţii mai mult ca sigur că ar începe să-ţi înşire o mulţime de poveşti incredibile dar mai ales lacrimogene în disperarea care-i cuprinde ştiind că iar vor adormi cu burţile goale prin cine ştie ce coclauri de unde nici nu au siguranţa că se vor trezi.

   • roxdumitrache
    mart. 04, 2013 @ 21:29:44

    Asa este. Intotdeauna exista adevarul lui si adevarul adevarat. De intrebat poti sa intrebi, ce raspuns vei primi asta este alta poveste.

   • roxdumitrache
    mart. 04, 2013 @ 21:41:05

    Exista adevarul lor si adevarul adevarat.Orice iti vor spune va rebui sa iei de bun. Esti pregatit sa-ti asumi riscul de a intreprinde ceva si sa fi dezamagit de reactia lor? Dar de reactia celor din jur?

 10. lili3d
  mart. 04, 2013 @ 12:18:35

  Și eu mă întreb adesea, când trec pe lângă astfel de ,,umbre”, care o fi povestea tristă a lor…

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 04, 2013 @ 21:19:52

   „Povestea unei vieţi, oricare ar fi ea… e povestea unui eşec” Jean-Paul Sartre
   Nu pot sa spun ca sunt de acord cu citatul dar, povestea celor mai multe umbre este povestea unei vieti irosite, cu multa durere sau ar trebui sa spun ca ceea ce nu stii nu te doare? Dar oare ei nu stiu ca se poate trai si altfel? Ma indoiesc si atunci imi spun cu tragedia lor este cu atat mai mare cu cat sunt mai constienti ca suferinta nu este singurul lucru din lume pe care ar trebui sa-l cunoasca.

   Răspunde

 11. Trackback: Pe lângă cine ai trecut azi? – psi-luneli | innerspacejournal
 12. abisurile
  mart. 04, 2013 @ 14:28:16

  Incet, incet umbrele se vor transforma toate in fantome.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   mart. 04, 2013 @ 21:23:22

   Agonia lor este agonia unei societati care nu mai termina cu cautatul luminitei de la capatul tunelului. Se pare ca ritmul in care noi construim tuneluri la capatul carora nici luminitele nu se mai vad, este mai mare de cat ritmul in care construim autostrazile ce ne dorim sa ne apropie de societatile mai „civilizate”. Este mult pana departe si prea multi, din ce in ce mai multi se pierd pe drum…..

   Răspunde

 13. Alexa T
  mart. 04, 2013 @ 17:02:39

  mi-a placut o apreciere de mai sus: „iti asumi riscul ca povestea sa devina si a ta, fara sa vrei…” Hemingway la inceputul unui roman de-al sau – nota ” nu te intreba pentru cine bat clopotele… (…) pentru tine bat!” (citatul este mult mai amplu); Ca sa nu ramanem in zona retoricii ori a intrebarilor fara raspuns… oameni, lucruri – toti avem „umbre” si intr-un fel „uimitor” suntem atrasi sa dezlegam misterul altor „umbre”… Blaga indemna, asa ca multi altii inaintea lui, sa nu dezlegam enigme…. si discutia ar fi teribila, continua ca si coloana lui Brancusi, ‘infinita” in raspunsuri, in ipoteze, in prezumtii si ne-am clasa, ca multi altii, intre existentialism si cunoastere, ca repere filozofice

  Răspunde

 14. Trackback: Pe lângă cine ai trecut azi? | Dor De Dragoste
 15. lafeeblanche
  mart. 05, 2013 @ 17:01:44

  -:¦:-
  .(ړײ)/    ¸.•´….•´¨¨))
  .«▓    ((¸¸.•´ ¸.•´.-✿
  ..╝╚ …✿. ✿….✿

  Răspunde

 16. Diana şi Dan
  mart. 08, 2013 @ 12:41:03

  La Mulți Ani !, doar zile fericite și pline de iubire îți dorim, alături de cele mai calde și sincere urări de sănătate și împliniri în viața profesională și socială !
  Acesta este un mesaj „clasic” pe care nu numai bunul simț ci și aprecierea pe care o simțim în ceea ce te privește, transformă „corvoada” și „rutina” trecerii prin astfel de aniversări într-o plăcere reală și sinceră.
  Dar dacă, din motive independente de voința ta și-a noastră, urările noastre nu te vor găsi în cea mai bună dispoziție sau stare sufletească, dacă feluritele și de multe ori nemeritatele amprente ale vieții nu te-au atins în ultimele zile într-un mod tocmai fericit, te rugăm să crezi, și să speri că TREBUIE să existe o lege a compensației, o lege care va face să vină și o zi începând cu care, toate anotimpurile să îți devină calde primăveri, învăluite în parfum de flori de câmp și începând cu care toate zilele să îți devină fericite și pline de iubire zile de „8 Martie”.
  Cu drag, Diana și Dan.

  Răspunde

 17. roxdumitrache
  mart. 08, 2013 @ 15:13:25

  Va multumesc prieteni, pentru sensibilitatea urarilor voastre si sper ca si pentru voi aceasta zi sa fie plina de frumusetea primaverii!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: