Teatrul de varã din Parcul Bazilescu

teatrul de vara din parcul BazilescuParcul Bazilescu situat în cartierul Bucureştii-Noi, din sectorul 1, reprezintã unul din cele mai vechi parcuri din Bucureşti. Parte a moşiei Mãicãneşti-Grefoaicele deţinutã de prof. Nicolae Basilescu, parcul a fost amenjat în jurul anului 1898. Parcul aşa cum este în prezent a fost amenajat în anii ’50, în cuprinsul sãu fiind amplasate Teatrul de varã inaugurat cu prilejul Festivalului Mondial al Tineretului si Studentilor din anul 1953 şi o filialã a Bibliotecii “Dimitrie Bolintineanu”, fiind cunoscut ca Parcul Nicolae Bãlcescu.
Parcul BazilescuAm revãzut de curând parcul şi trebuie sã recunosc cã m-a surprins plãcut strãdania autoritãţilor, astfel încât deşi iarnã, aleile m-au întâmpinat curate şi urmând traseul şerpuit al şotronului desenat pe asfalt, am gãsit locurile de joacã frumos amenajate ce îşi primeau micuţii oaspeţi. Bãnci, mese de ping-pong, terenuri de sport, ronduri de flori, coşuri de gunoi, toate frumoase, dar teatrul de varã parcã este rupt dintr-un film de groazã.
Teatrul de varaPuternic degradat, cu tencuiala cãzutã, cu tavanele bolţilor din care se pot desprinde în orice moment bucãţi, aşa cum te avertizeazã panoul amplasat în apropierea edificiului, cu amfitetrul nãpãdit de buruieni, înconjurat de gardul ce pune oprelişte oricãrei încercãri de apropiere şi pãzit de câţiva câini pripãşiţi dar conştiincioşi la datorie, frumosul edificiu din copilãria mea, pãrea mai degrabã un templu al nepãsãrii din jungla post-decembristã.
 teatrul de vara din parcul BazilescuL-am privit cu tristeţe şi dându-i ocol am lãsat amintirile sã-mi invãdeze gândurile şi am încercat sã mi-l reamintesc aşa cum arãta în anii opilãriei mele. teatreul de vara din parcul BazilescuEste greu sã înţeleg de ce aratã astfel acest edificiu deşi este unic în aceastã parte a oraşului şi ar fi putut gãzdui în toţi aceşti ani spectacole sau serbãrile şcolare ale elevilor, aşa cum a fãcut-o în anii de dinainte de 1989. Parcul este frumos, dar cum toate aleile duc spre Teatrul de varã sau mai bine zis cãtre ceea ce a mai rãmas din frumosul edificiu, cred cã ar fi momentul sã i se redea acestuia funcţionalitatea şi totodatã sã se întregeascã astfel frumuseţea parcului, ciuntitã de imaginea dezolantã a teatrului de varã.
 

                                                                                                                                      

Anunțuri

4 comentarii (+add yours?)

 1. Dan
  Feb 23, 2013 @ 08:02:13

  Din pacate, ca in multe alte locuri, din neglijenta sau… ne distrugem istoria cu un elan demn de cauze mai bune.

  Răspunde

 2. roxdumitrache
  Feb 23, 2013 @ 08:37:18

  Corect! Ramane intrebarea:de ce? Si mai ales chiar nimeni nu simte durere cand se pierd astfel de imobile care serveau educatiei, de care ar fi trebuit sa se bucure atatia oameni? Un teatru in care ar trebuit sa rasune muzica, poezie! Avem prea multe astfel de edificii si mai trebuie sa le rarim? Pun si eu o intrebare: Mai avem nevoie de sali de spectacole in aer liber?

  Răspunde

 3. Trackback: Duzina de cuvinte | Tiberiuorasanu's Blog
 4. Alexa T
  Feb 23, 2013 @ 20:00:26

  retoric: „de ce? …sali de spectacole?” Fiindca se poate…. era o expresie care se termina cam asa: ….” si asta ne ocupa tot timpul!”

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: