Oraşul curcubeu

Cartierul Tudor Vladimirescu

Cartierul Tudor Vladimirescu

Nu, nu este vorba despre vreun oraş misterios ascuns în jungla îndepãrtatã sau prin cine ştie ce colţ de lume. Oraşul – curcubeu care m-a fãcut sã scriu aceste rânduri nu este altul decât multiubitul meu Bucureşti şi care de ceva timp îşi reface faţadele atinse de trecerea anilor. Pânã aici nimic special deja suntem obişnuiţi cu schelele înãlţate la tot pasul dar, trebuie sã recunosc cã încã nu m-am lãmurit asupra unui aspect: deşi refacerea lor nu a fost dictatã întotdeauna de mult mediatizata operaţiune de izolare termicã a faţadelor, existând situaţii în care a fost doar o operaţiune impusã de starea avansatã de degradare, totuşi rezultatul final uneori este departe de ceea ce am putea numi o acţiune reuşitã de restaurare a aspectului iniţial al imobilului. Nu o fi fost prea grozav aspectul iniţial al multor blocuri construite cu mulţi ani în urmã, dar nici ceea ce se poate vedea pe unele strãzi din oraş nu-ţi dã altã posibilitate decât sã te întrebi dacã nu cumva era mai bine fãrã noile “retuşuri”. Vorba aceea, nu toate operaţiile estetice au un rezultat fericit: depinde de “materialul clientului” dar şi de specialist. Iar eu mã tot întreb: cine sã fie “specialistul” care avizeazã toate aceste schimbãri de “look citadin” astfel încât, bãtrânul oraş, pare cã trece prin toate chinurile creaţiei Pãlãrierului nebun? Cine dã undã verde tuturor acestor alegeri care mai de care mai fanteziste, o fi cineva care pune cap la cap toate aceste propuneri de refaceri de faţade, astfel încât mãcar o stradã, de la un capãt la altul, sã semene a ceva?

Recunosc cã unele cvartale de locuinţe nou refãcute îmi plac datoritã alegerilor fãcute privind culorile sau a unitãţii aplicãrii acestor lucrãri, astfel încât rezultatul final deşi departe de aspectul iniţial, nu este totuşi menit sã-mi trezeascã sentimente de revoltã sau sã mã şocheze, vizual vorbind. Cine strãbate Calea Griviţei de la Gara de Nord pânã la Piaţa Mureş, se va bucura de aspectul vesel şi luminos al faţadelor reabilitate, care reuşesc sã se constituie într-o imagine cât de cât unitarã, fãrã sã supere privitorul şi care rãmâne preferata mea.

Totuşi rãmâne întrebarea: nimeni dintre cei care chiar ar trebui sã-şi dea cu pãrerea şi ar avea şi compeneţa sã aprecieze ceea ce ar trebui respectat astfel încât oraşul sã nu devinã celebru ca fiind “oraşul-curcubeu”, nu trãieşte în acest oraş? Sau nu locuieşte prin vreun bloc proaspãt “vãpsit”? Toţi sunt mulţumiţi de rezultate sau locuiesc în alt oraş şi astfel nu trebuie sã treacã zilnic pe lângã operele de artã citadinã? Cei care coboarã pe bd. Banu Manta vor fi întâmpinaţi de toate culorile curcubeului: blocuri mov, roz, vernil sau bej, toate stând umãr la umãr fãrã supãrare sau rivalitãţi. Nu spun cã ar trebui sã fie totul tern, dar parcã nici aşa o “diversitate în unitate” nu prea mã face fericitã!

Îmi aduc aminte de comentariile multora, de altfel foarte pertinente, fãcute cu ani în urmã când blocurile din Calea Rahovei au cãpãtat faţade noi care mai de care mai colorate. Dar cât de mult sau schimbat lucrurile de atunci? Atunci vorbeam de Calea Rahovei dar astãzi putem sã vorbim de blocuri din toate cartierele! Dacã este sã fiu dreaptã trebuie sã spun cã parte din blocurile reabilitate de pe Calea Rahovei au cãpãtat astazi faţade noi în culori discrete care mi-au fãcut plãcere sã le privesc. Deci se poate!

Şi pentru cã am fãcut un tur prin oraş, am sã vã las sã admiraţi câteva din “culorile” oraşului surpinse de mine, lãsând loc viitoarelor instantanee de prin cartierele în care încã nu am ajuns. Poate aveţi şi voi ceva de spus? Ceva imagini inedite?

DSC07053 DSC07051

 

Anunțuri

4 comentarii (+add yours?)

 1. Alexa T
  Feb 16, 2013 @ 13:04:48

  pe aici prin zona mea – am blocuri cu fatade roz si lila…. probabil un impatimit dupa „barbie style” ori cazut in freza….deh…e „cool” !!!

  Răspunde

 2. dan vasilescu
  Feb 17, 2013 @ 11:20:17

  Este pacat sa lipseasca din „galerie” blocul din imagine, situat pe sos. N.Titulescu, vis a vis de Bd. Alexandru Ioan Cuza.

  ________________________________

  Răspunde

 3. roxdumitrache
  Feb 17, 2013 @ 14:09:48

  Dan, unde pot vedea imaginea? Sa pot sa o inserez in postare.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: