La Ciucea pe urmele iubirii

Urmãresc cu mare interes la televiziunea naţionalã douã emisiuni: sâmbata dimineaţa “Omul şi t:mpul” şi duminica mã bucur de “Aventura urbanã”, amândouã deopotrivã interesante şi cu o tematicã variatã. Aşa am aflat de localitatea Ciucea din judeţul Cluj şi de povestea de dragoste dintre poetul Octavian Goga si soţia sa Veturia.

M-au impresionat frumuseţea locurilor pe care mi-am propus sã le vizitez vara viitoare, istoria acestor locuri, dar mai ales am fost surprinsã sã descopãr mausoleul în care se odihnesc cei doi, ridicat dupã propria lor voinţã pe acest domeniu, pe care se pare cã l-au iubit atât de mult, încât nu avrut sã-l pãrãsescã nici dupã moarte. Acest adevãrat Taj Mahal al României, dupã cum îl consider eu, ar trebui sã fie la fel de cunoscut ca şi vestitul edificiu funerar indian ridicat de Shah Jahan în amintirea iubitei sale soţii Mumtaz Mahal, cãci, cum altfel poţi vorbi despre devotamentul cu care Veturia Goga, a lucrat personal timp de 20 de ani, la realizarea mozaicului ce decoreaza mausoleul ?

Am fost curioasã sã aflu cât mai multe despre aceastã destinaţie şi astfel am aflat cã, acest domeniu a aparţinut avocatului Miklos Boncza din Huedin. Mai târziu, fiica acestuia, Berta Boncza s-a cãsãtorit în anul 1914 cu poetul Ady Endre şi au rãmas sã locuiascã aici pânã la plecarea definitiva la Budapesta în anul 1917.

La moartea poetului Ady Endre, vaduva acestuia a oferit acest domeniu spre cumpãrare lui Octavian Goga, care nevrând sã refuze o vãduvã, l-a cumpãrat deşi nu se afla într-o stare prea bunã. Castelul dar şi casele albe, cum erau numite câteva corpuri vãruite în alb, au necesitat lucrãri de restaurare şi de amenajare ce au durat pânã în anul 1926. Compunerea domeniului care poate fi vizitat astãzi cuprinde: Conacul Goga, ce era locuit de familia Goga; Casa Ady, folositã pe vremuri de personalul auxiliar; Casa albã, folositã de musafiri; grajdurile; Mânãstirea, ce a fost pentru o perioadã manãstire de maici pânã la desfiinţarea de cãtre comunişti şi Biserica de lemn, adusã de Veturia Goga în anul 1939 de la Gãlpâia, judeţul Sãlaj.

Dar desigur locul care-i atrage cel mai mult pe vizitatori este Mausoleul celor doi : Octavian şi Veturia Goga – Mausoleul iubirii, ce vorbeşte el singur despre iubire, respect şi devotament. Douãzeci de ani de luptã continuã, cum singurã spune Veturia Goga, de disperare şi obosealã, dar care trebuia dusã la capãt, fiind o datorie de suflet.

Dupã emisiunea de la televizor am fost curioasã sã aflu mai multe despre aceasta destinatie, de la cei care au trecut pragul domeniului de la Ciucea şi astfel am aflat de vizita fãcutã în acest an de Bianca despre care puteţi citi aici si unde veti gasi instantanee cu aceste locuri minunate.

3 comentarii (+add yours?)

 1. Plăcerea de a călători
  nov. 23, 2012 @ 05:21:33

  Dat fiind că nu știam despre asta și ratasem și articolul Biancăi, eu una îți mulțumesc pentru el. Data viitoare, spre Ciucea.

  Răspunde

 2. Andra Alexa T
  nov. 23, 2012 @ 17:14:24

  Calatorii spre Cluj…buna ideea!!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: