Minunata Dumbrava a Sibiului

Privesc coroanele înflorite ale pomilor şi grãdinile ce se umplu de culori şi imi spun cã în ciuda capriciilor vremii totuşi vara se apropie cu paşi repezi. Altãdatã mi se pãrea cã timpul trece atât de greu, cã de la Crãciun la Paşti, zilele se scurgeau agale de parcã nu ar fi vrut sã dea voie vacanţelor atât de dorite sã se apropie. Astãzi, mã întreb mai mereu ce zi este, zilele trec într-o goanã din care cu greu te poti opri, aşa încât am început sã mã gândesc la urmãtoarele destinaţii cãtre care aş vrea sã pornesc în acestã varã.
Astãzi vreau sã vorbesc despre unul din acele locuri dragi sufletului meu, cãtre care pornesc din timp în timp : Dumbrava Sibiului sau mai corect Parcul Natural Dumbrava Sibiului. Situat la marginea Sibiului, pe drumul ce duce spre Rãşinari, în Pãdurea Dumbrava, parcul este strãbãtut de râul Trinkbach ce formeazã lacuri minunate, pe malul cãrora se aflã Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ”ASTRA” şi Grãdina Zoologicã. La orice vârstã, o vizitã în Dumbrava Sibiului este o adevãratã aventurã: plimbãri printre sutele de specii de arbori şi plante decorative, vizitarea Grãdinii Zoologice unde zeci de animale sãlbatice pot fi admirate, minunatele case ţãrãneşti şi gospodãriile ilustrând diversitatea meşteşugurilor specifice fiecarei zone din  ţarã, precum şi zecile de opere artistice realizate de artişti plastici rãspândite prin întreg parcul,  conferã acestuia caracterul de expoziţie în aer liber.

Întinderea de aproape 1000 ha a parcului face posibilã revenirea periodicã în acest spaţiu, pentru a putea cuprinde tot ceea ce acesta oferã. Este imposibil sã poţi vizita într-o zi sau douã întregul parc, mai ales cã în permamnenţã sunt organizate manifestãri cuprinzând demonstraţii de artã popularã, spectacole susţinute de ansambluri folclorice cunoscute sau de cãtre ansamblurile copiilor şi tinerilor pasionaţi de arta popularã, ateliere de meşteşuguri unde poţi admira sau de ce nu, poţi chiar tu încerca sã deprinzi un meşteşug.
La vizita mea din vara anului 2009 am avut prilejul sã pot admira tineri din toatã ţara, participanţi la Olimpiada Naţionalã “Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, îmbrãcaţi în minunatul port popular românesc prezentându-şi fiecare mãiestria în confecţionarea diverselor obiecte populare : ţesutul covoarelor, olãritul, prelucrarea metalului sau mai puţin cunoscutã dar la fel de preţuitã prelucrarea osului sau a cornului, pictarea icoanelor pe lemn sau sticlã, confecţionarea mãştilor, sculptura în lemn, încondeierea ouãlelor sau confecţionarea diverselor împletituri din fibre naturale.
Trebuie sã participi la o astfel de manifestare şi sã trãieşti alãturi de aceşti tineri bucuria creaţiei ca sã înţelegi cã, aceste lucruri atât de frumoase capãtã valoare doar în momentul în care sunt preţuite, înţelese şi primite cu drag, de cãtre cei pentru care au fost realizate. Nimic nu trebuie fãcut doar ca sã treacã timpul, tot ceea ce facem în viatã trebuie sã fie fãcut din inimã şi primit din toatã inima de cãtre cei din jur. În acea zi, acolo în Dumbrava Sibiului, am admirat strãdania acestor tineri în a realiza nişte lucruri absolute minunate, le-am admirat firescul cu care-şi purtau straiele populare specifice fiecãrei zone din care veneau, dãruirea cu care stãteau aplecaţi asupra obiectelor pe care le confecţionau, bucuria cu care rãspundeau tuturor întrebãrilor puse de vizitatori privind obiectele la care lucrau, dovedind astfel cât de bine stãpâneau meşteşugul respectiv. Aproape cã nu îmi venea sã mã despart de locul unde se desfãşura concursul pentru a strãbãte şi restul parcului (adicã a unei pãrţi cât mai mari din acesta), dar din pãcate a trebuit sã-mi iau rãmas bun de la aceşti copii minunaţi şi de la profesorii lor, cãrora le fãceau mare cinste.
Trebuie sã spun cã vizitarea cãsuţelor şi a gospodãriilor ilustrând diversele meşteşuguri  stupãrit, presarea şi obţinerea uleiului de floarea soarelui, prelucrarea fibrelor, prelucrarea lemnului, morile de vânt şi de apã dar şi cherhanale unde se prelucra peştele, a fost plãcutã şi datoritã ghizilor care fãceau prezentarae fiecãrei gospodãrii, astfel încât parcurgerea acestora sã ne permitã o mai bunã înţelegere a modului cum acestea funcţionau în trecut.
Vizitarea Grãdinii Zoologice amenajatã în Dumbrava Sibiului mi-a prilejuit petrecerea altor momente plãcute, dupã care ne-am continuat plimbarea pe aleile parcului încercând, ajutaţi de informaţiile primite la Centrul de informare turisticã al parcului dar şi de panourile de informare de pe alei, sã vizionãm cât mai multe din exponatele muzeului, în acestã mult prea scurtã vizitã în minunata Dumbravã a Sibiului. Sper ca pozele pe care le-am fãcut în acele zile sã fie o invitaţie de a vizita acest minunat parc natural, pe care eu îl îndrãgesc atât de mult.

2 comentarii (+add yours?)

  1. Ioana Dumitrache
    apr. 21, 2012 @ 08:37:06

    Am fost si eu la Sibiu si am vizitat parcul, dar am ratat Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale 😦

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: