Obârşia Lotrului

Dacã vreţi sã parcurgeţi un traseu frumos, plin de locuri neatinse încã de asaltul turiştilor dornici de un grãtar, trebuie neapãrat sã vã aventuraţi spre Obârşia Lotrului. Aflatã la jumãtatea drumului între localitatãţile Brezoi şi Petroşani, pe drumul naţional 7A, Obârşia Lotrului este pretextul perfect pentru o excursie minunatã. Noi am început aventura montanã într-o zi minunatã, plinã de soare, o zi perfectã de martie care promitea sã ne lase sã admirãm în voie natura ce se trezea la viaţã, luptând cu ultimele rãbufniri ale iernii, ce parcã nu dorea încã, sã lãse loc primãverii.

Din Brezoi drumul naţional 7A, trece printr-o serie de localitãţi pitoreşti: Valea lui Stan, Pâscoaia, Mãlaia, alunecând pe malurile celor douã lacuri Brãdişor şi Mãlaia pânã la Voineasa si de acolo spre lacul Vidra. Am privit din goana maşinii hotelurile staţiunii Voineasa, fãrã însã a ne opri, cãci doream sã atingem cât mai curând obiectivul propus, aşa cã ne-am continuat drumul care începuse sã urce şi am simţit cum, deşi soarele strãlucea, temperatura începea sã scadã. Trebuie sã spun cã drumul era destul de bun, astfel încât nu pot sã spun cã a pus probleme deosebite. Oricum în aceastã perioadã este bine sã fi pregãtit ca pentru iarnã cãci, drumul urcã pânã la 1575 m, altitudine la care, odatã ajunşi am fost puşi în faţa unui drum dificil, acoperit de gheaţã. Spectacolul oferit de mama naturã a fost însã magnific. Priveliştea care se deschidea privirilor era copleşitoare, liniştea a fost nefireascã şi singurãtatea locurilor te fac sã cauţi cu privirea, prin vãi, o urmã de umanitate. Aproape cã un fior de spaimã de încearcã la gândul cã, poţi rãmâne în singurãtatea ce te înconjoarã fãrã a putea sã ajungi într-o localitate înainte de lasarea întunericului. Dar eram oarecum la începutul aventurii cãci nici nu bãnuiam ce minunãţii urmau sã se dezvãluie privirilor noastre. Ne-am oprit sã bem apã dintr-un pârãu lângã o cabanã pãrãsitã, dupã care ne-am continuat drumul, ce era din ce în ce mai dificil, fiind acoperit de gheaţã.

Dezgheţul ce se pornise, fãcuse ca zãpezile topite de pe versanţi sã porneascã la vale într-o revãrsare de ape, încremenite pe marginea drumului în adevãrate draperii de gheaţã. Tentaţia de ale privi de aproape şi de ale atinge ca sã mã asigur cã nu sunt o iluzie, m-a fãcut sã cobor din maşinã şi sã merg sã le ating. Recunosc cã am ignorat pericolul la care mã expuneam, cãci în orice moment perdeaua de gheaţã putea sã se prãbuşeacã. Interesant mi s-a pãrut şi faptul cã, în timp ce partea stângã a drumului, ascunsã razelor soarelui era tivitã de horbota de gheaţã, partea dreaptã a drumului rãsfãţatã de razele soarelui, era înverzitã şi din loc în loc, adevãrate cascade se revãrsau formând pâraie ce curgeau la marginea drumului.

Pe mãsurã ce ne apropiam de Petroşani, zãpada dispãrea, soarele prindea putere iar DN 7A, a redevenit, drumul fãrã probleme, pe care ne-am început drumeţia. Deşi ne despãrţeau doar câţiva kilometrii de locurile unde iarna transformase drumul într-un decor de film, peisajul era acum atât de schimbat, încât nu ne venea sã credem cã ceea ce tocmai lãsasem în urmã era adevãrat. Parcã am fi vrut sã ne întoarcem sã mai vedem o data acele minunãţii.

Dar cum drumul nostru continua spre Hunedoara, am fost recunoscãtori pentru rãgazul pe care natura ni l-a dat sã putem admira în linişte aceste locuri, cãci trebuie sã fac o precizare: în tot acest rãstimp de câteva ore, au trecut pe lângã noi doar trei maşini, fãrã sã se oprescã. Astfel am fost singuri într-o tãcere întreruptã doar de zgomotul apelor ce se scurgeau pe coasta muntelui si de foşnetul pãdurii. Puteai cere mai mult ? Aceasta consider eu cã este excursia perfectã şi cred cã meritã sã strãbateţi acest traseu. Sper din tot sufletul ca aceste locuri sã nu devinã asemeni altora, destinaţii de “grãtar” şi sã ne reîntoarcem la drumeţiile fãcute cu rucsacul spate în care sã punem pachetul de hranã pregãtit de acasã. Timpul petrecut în naturã sã nu mai fie irosit in fum si galagie, ci folosit pentru a ne hrãni corpul şi mintea cu tot ceea ce natura iţi poate oferi şi îţi oferã cu atâta generozitate, doar sã vrei sã primeşti.

Vã invit sã admiraţi imaginile surpinse în aceastã excursie şi poate veţi fi tentaţi sã porniţi şi voi în acestã aventurã, cãutând Obârşia Lotrului.

Anunțuri

9 comentarii (+add yours?)

 1. ion
  Iun 06, 2012 @ 14:48:05

  Felicitari pentru prezentare, este f utila.

  Răspunde

  • roxdumitrache
   Iun 06, 2012 @ 16:40:18

   Multumesc. A fost o drumetie desosebita. Trebuie tinut cont ca este totusi un traseu ce poate pune probleme in orice anotimp data fiind altitudinea la care se ajunge. Merita insa cu prisosinta!

   Răspunde

 2. Tatiana
  Iun 19, 2012 @ 09:16:01

  sa intelg ca nu-mi rup masina pe drumul de la Brezoi la Petrosani prin Voineasa si Obarsia Lotrului ? 🙂 informatiile mele erau ca din pacate drumul nu este intr-o stare buna…

  Răspunde

  • roxdumitrache
   Iun 19, 2012 @ 16:14:40

   Buna! Noi am facut acest drum la inceputul primaverii si mare parte din drum era destul de bun. Dar de indata ce a inceput sa urce, avand in vedere ca se ajunge pana la 1500 m altitudine, ne-am intalnit cu portiuni de drum mai proaste, apoi acoperite cu zapada si chiar portiuni destul de mari cu gheata, ceea ce il facea destul de dificil. Este posibil ca dupa topirea zapezii sa apara gropile.

   Răspunde

   • Tatiana
    Iun 19, 2012 @ 16:24:17

    multumesc mult pentru raspuns. daca ajung pe acolo zilele astea promit ca o sa dau de stire aici cum este starea drumului. din pacate este f dificil sa gasesti astfel de informatii pe net. toate cele bune si la cat mai multe excursii frumoase!

   • roxdumitrache
    Iun 19, 2012 @ 18:52:11

    Ma bucur daca am fost de folos. Drum bun si astept vesti. Noua ne-a placut foarte mult, vrem sa revenim si vara. Oricum cred ca pozele vorbesc despre surprizele pe care acest traseu ni le-a rezervat

 3. Trackback: Reîntoarcerea la izvoare Petroşani – Obârşia Lotrului – Transalpina « calatorprintaramea
 4. George
  Aug 20, 2013 @ 07:29:04

  Felicitari pentru excelenta dvs. prezentare. Duminica, 25.08.2013 sunt hotarat sa vizitez aceste locuri. In acest context descrierile si sfaturile dvs. sunt binevenite. Sunt insa intr-o usoara dilema. Voi pleca din Herculane si nu stiu ce sa las\in favoarea la ce; sa urc pe defileu pana la Petrosani si pe urma spre Obarsie cu continuare spre Voineasa, Brezoi si final Sibiu sau sa merg pe Targu Jiu-Novaci-Ranca-Transalpina-Obarsie-Voineasa-Brezoi – Sibiu ? Dvs. ce ma sfatuiti ?

  Răspunde

  • roxdumitrache
   Aug 20, 2013 @ 10:24:13

   Mulţumesc pentru aprecieri! Drumul este spectaculos oricare ar fi anotimpul in care il parcurgi. Eu l-am facut de mai multe ori pornind din puncte duferite, asa cum am scris si pot spune că este la fel de frumos, totuşi dacă pleci din Băile Herculane, traversează Defileul Jiului neapărat, este superb! Apoi traseul din Petrosani până la Obârşia Lotrului şi mai apoi spre Rânca pe Transalpina este un vis, dacă ai noroc de vreme bună sus pe culme la 2142 m .

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: