Feerie la malul marii – 2012

          Spectacolul pe care marea îl oferã în aceste zile, îţi taie rãsuflarea. Imaginile suprinse la malul mãrii, vãzute la televizor, m-au fãcut sã-mi doresc atât de mult sã le transform în realitate, încât, iata-mã sâmbãtã dimineaţã, pornind la drum, alãturi de familie, pregãtitã sã înfrunt gerul şi nãmeţii.

            Pregãtirile fiind terminate, ne-am urcat în maşinã, hotãrâţi sã strãbatem drumul spre mare, în cãutarea acelor imagini care ne-au fermecat. Eram gata sã dãm piept cu iarna care închisese principalele drumuri, fãcând astfel, (cel puţin teoretic), aproape imposibilã parcurgerea celor aprox. 300 de km , cât ne despãrţeau de visul nostru. Iatã-ne plecaţi la drum şi pentru început, opriţi la intrarea pe A2 şi îndrumaţi cãtre traseul clasic, prin Brãneşti, Fundulea, Lehliu, Feteşti, Constanţa. Traseu cunoscut, aparent banal, dar realitatea, urma sã ne punã la încercare. Drumul, circulabil deşi cu dificultate, trecea prin localitãţi prin care puteam vedea cum iarna dãduse bãtãi de cap locuitorilor. Drumurile eliberate acum, erau mãrginite de pereţi de zãpadã, consolidaţi de utilajele aflate la lucru.

Din loc în loc, casele erau înconjurate de nãmeţi, din care se iveau acoperişurile, vârfurile pomilor sau creasta gardurilor. În cadrul aceloraşi localitãţi, în funcţie de aşezarea lor, casele au fost înzãpezite sau au scãpat urgiei. Liniile de înãltã tensiune, erau cu firele cãzute la pãmânt, dar am vãzut cum, se lucra la remedierea avariilor. Pe calea feratã, lucrãtori cu lopeţile degajau liniile, în timp ce vagoane de intervenţie cu pluguri treceau, din timp în timp. Pe tot traseul am întâlnit utilaje care degajau, depunerile de zãpadã şi împrãştiau sare. Drumul naţional 3, pânã la Lehliu , era eliberat şi, deşi se circula în coloanã, se înainta continuu. O clipã de neatenţie însã şi iatã-ne inaintând voiniceşte spre Cãlãraşi. Bineînţeles din greşealã, dar o greşealã pe care n-am conştientizat-o, decât în momentul în care, ajunşi într-un sector de drum în care dezãpezirea nu fusese atât de eficientã şi înaintarea nu pãrea sã mai fie posibilã, am fost nevoiţi sã ne întoarcem la Lehliu.  Pierdusem timp preţios, dar am hotãrât sã ne continuãm drumul. Înaintam pe DN 3A, realizând acum, cã, noi cu privirea la spectacolul iernii, nu am sesizat nici mãcar faptul cã nu mergeam pe traseul arhicunoscut, pe care, pânã la deschiderea A2, l-am fãcut de sute de ori.

            Ajunşi la Constanţa, ne-am îndreptat spre Poarta 1, pentru a putea privi spectacolul oferit de marea îngheţatã. Am fost uimiţi sã descoperim sutele de oameni ieşiţi la promenadã, de parcã fuseserã chemaţi la Serbãrile Zãpezii.  Am locuit în Constanţa timp de 4 ani, am trãit în iarna anului 1984-1985, un alt moment când marea a îngheţat, dar ceea ce am putut vedea acum, a depãşit tot ceea ce trãisem în urmã 28 de ani. Am mai vãzut apele mãrii acoperite de sloiuri şi valuri încremenite parcã, dar promenda Cazinoului, arãta ca un imens platou de filmare în care prinsese viaţã palatul Crãiasei Zãpezii, sub bagheta magicã a supremului scenograf care este Natura. Furnicarul omenesc, se revãrsa pretutindeni, acoperea fiecare palmã de loc, imortalizând minunile de gheaţã, încercând astfel, sã se asigure cã a surpins şi a pãstrat în memoria imaginilor, spectacolul ce se desfãşura sub privirea sa, deopotrivã magnific dar şi înfricoşãtor. Doar în astfel de momente, poţi înţelege forţa uriaşã a naturii şi poţi sã realizezi, cã nu omul stãpâneşte natura, ci natura se lasã uneori îmblãnzitã de cãtre om, dar când îşi pierde blândeţea este bine, sã nu stai în calea ei.  Am încercat sã surprind în pozele mele cât mai mult din spectacolul oferit în aceste zile de înfruntarea dintre creaţia omului aşezatã în calea naturii şi forţa dezlãnţuitã a mãrii, dar cred cã oricât aş încerca sã descriu în cuvinte ce am simţit, nu poate fi pe deplin înţeles, decât dacã, proprii paşi vã vor purta spre mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: